Wonder Bunny Törpenyúl Tenyészet
www.wonderbunny.hu

Nemek

 

Első gondolat azután, hogy, "úú de szeretnék nyuszit" talán az, hogy fiú vagy lány nyuszit szeretnénk. Elárulom: Teljesen mindegy. Elsősorban keressünk egy megfelelő tenyésztőt, aki ért is hozzá, mert nehéz megállapítani a nyuszik nemét amíg kicsik. Mindkét ivarszerv laikus számára szinte egyforma 3-4 hónapos korukig, amíg a bak nyulaknak leereszkednek a heréi. Előtte annyi a különbség, hogy a nőstényeknek egy hasíték látszik, közel a végbélnyíláshoz. A bakoknak egy "O" alakú nyílás látszik, távolabb picit a végbélnyílástól. Ezek mind valóban nehezen észlelhetőek rutin nélkül. Sőt a szakavatott szemek is tévedhetnek, mivel a törpe nyusziknál ez pár milliméternyi nyílás és mivel se pénisz, se herék nincsennek, ritkán de előfordulhatnak "becsapós nyuszik" és tévedések.

Több azonos nemű nyuszi veszekedhet, sőt a bakok akár nagy sebeket is ejthetnek egymáson, a nőstények pedig területvédők. Persze vannak ellenpéldák, nekem is vannak olyan azonos nemű nyulaim akik remekül kijönnek, de sokszor ez nem igaz. A testvérek akik együtt nőnek fel, általában szépen viselkednek. Viszont ez legtöbbször a habituson múlik és a nevelésen, valamint a fokozatos összeszoktatáson. 

Az ellenkező neműek nagyon gyorsan szaporodnak, 3-4 hónapos koruk után nem szabad őket együtt tartani, mert túl korán lesz vemhes a nőstény. Sőt azt se tudjuk, hogy vemhes lett-e, mikor fial, mit csináljunk előtte/közbe/utána.

A legjobb ha egy nyuszival kezdünk és ha vele jól kijövünk, később jöhet egy másik.

A legjobb páros ha kettőt szeretnénk: egy ivartalanított: bak - nőstény, esetleg két ivartalanított nőstény. Viszont két bakot én nem javaslok, mivel folyton rivalizálnak, aminek vége általában a verekedés.

 

 

 

Miért ne akarj otthon magadnak kicsiket? 

 

Én senkinek nem javaslom az otthoni nyúlszaporítást, sok kockázata van. A internet tele van téves információkkal. Az otthoni szaporítás nem egyenlő tenyésztéssel. A tenyésztés pár év tanulással kezdődik, a szaporításhoz elég elolvasni 1 fórumot és összeengedni 2 nyulat. Ha mindenáron ragaszkodunk a kicsikhez, eltökélten szeretnénk megtanulni a szakmát akkor válasszunk képzést ahol kitanulhatjuk a szakmát. A törpenyúl hobbi állat, így csak vállalkozóként adhatsz el nyuszit, akár egy macska vagy kutyatenyészet. Ezután mindenképp keressünk egy tenyésztőt aki segít, valamint csatlakozzunk a megfelelő klubokhoz és szerezzünk be egy tenyésztésre alkalmas tenyészpárt, papírokat és vállalkozási engedélyeket. (A kiskedvencként tartott nyuszik nagy része alkalmatlan tenyésztésre!) 

Fontos tudni, hogy az álvemhesség, rák ezzel nem előzhető meg vagy kezelhető! Az ellés után pár órával a anya újból ivarzik. Téves információ, hogy minden állatnak legalább egyszer ellenie kell, az ellésnek tudományosan bizonyított, hogy semmilyen pozitív hatása nincsen ezekre. Az ivartalanítás minimális kockázata, épp ekkora (vagy még kisebb) mint egy ellésnek. Valamint a vemhesség alatt a nőstény területvédővé, agresszívvá válhat és teljesen elveszítheti szobatisztaságát.

Nem is beszélve arrol, hogy rengeteg kockázata van az otthoni amatőr szaporításnak: előfordul, hogy nem szoptat az anya, van hogy nem épít fészket és szétszóródnak a kicsik, van hogy nem tépi meg a szőrét, így kihűlnek a kicsik. Az is lehet, hogy megeszi a kicsiket.

Lehet kell tápszer, császármetszés vagy oxytoce, mert első fialásnál nem elég erősek a fájások vagy beszorulnak a szülőcsatornába a picik. Ha túlhordja őket 4-5 nappal akkor vagy az anya vagy a kicsik pusztulnak el, így akkor is mesterségesen kell beindítani a fialást stb. stb.. De persze az is lehet minden rendben megy. Ha fel is neveli őket szépen az anya utána meg r ezer Ft-ért vagy ajándékba adjuk a kicsiket egy olyannak akinek nem is tudunk profi tájékoztatást adni és igazából a kisnyusziról semmit (fogak, genetika, felmenők, egészség) nem tudunk azon kívül hogy cuki?! Átgondolandó! Legyünk felelősségteljesek!


 

Hogyan állapítsuk meg a nemet?

 

Bak nyúl

"O" alakú nyílás jelenik meg nyomás hatására, ami távolabb van a végbélnyílástól.

Nyomás hatására előbújik a pénisz, de ez fiatal korban még nem látható.

A szőrben (5-6 hónapos kortól) két oldalt herék rejlenek.

 

Nőstény nyúl

Nyomás hatására "V" alak, egy hasíték látható, mely lefelé halad a végbélnyílás felé.

Tehát inkább egy csík, mintsem kerek alakú a nyílás.

 

 


Sztereotípiák

 

Felhívom a figyelmet arra, hogy ezek tényleg csak általános dolgok és előítéletek, mindenre tudok példát és ellenpéldát is mondani mindkét nemnél. Nagyon befolyásolható a nyuszi viselkedése az alábbiakkal: sok együtt töltött idő, sok foglalkozás és türelem! Az ivartalanítás pedig megszűntet minden ivaros viselkedést és problémát, tehát teljesen mindegy nőstény vagy bak nyuszit viszünk haza ha azt úgyis ivartalanítjuk. Mivel ilyen gondjaink nem lesznek ivartalanított nyuszival. 

Bak: Jelölhet ivarérés után. Viszont általában jobb fejek, ragaszkodóbbak és sűrűn követik a gazdit, ivartalanításuk kisebb kockázattal jár mint a nőstényeké.

Nőstény: Ivarérés után területvédő lehet, ivartalanítás nélkül előfordulhat álvemhesség, viszont nem jelöl.

Tehát általában a fiúk a kezesebbek, de a legeslegkezesebb nálunk pont egy nőstény nyuszink... ellenpéldaként. Azaz tényleg nagyon sok múlik azon mennyit foglalkozik vele az ember. Mindent összevetve az összes negatívum kiküszöbölhető ivartalanítással.


 

Ivartalanítás

 

Az ivartalanítás állatorvos által végzett altatásban történő egyszeri rutinműtét, amely során az ivarszervek eltávolítása, elkötése történik. Az ivartalanítás nagyon hasznos ha esetleg több nyuszit is szeretnénk tartani, így gond nélkül tarthatóak együtt. Hisz a fő probléma, hogy már 3-5 hónaposan ivaréretté válnak a nyuszik. Tehát szaporodóképesek, de még növésben vannak, így egyáltalán nem optimális ha kicsinyeik születnek. A másik nagy probléma a nem kívánt szaporulat és ivarzás miatti viselkedésgondok is kiküszöbölhetőek ezzel a felelősségteljes lépéssel. Sőt így nincs rivalizálás és verekedés sem a nyuszik között, nem keresik párjukat, könnyebben szobatiszták és nyugodtabbak is.

A decens viselkedés tipikusan az ivaréretté váláskor kezdődhet: rágás, kaparás, jelölés. Tombolnak a nyuszihormonok és „zabolátlanná” válik a kis szófogadó tapsifüles. Ekkor érdemes felkeresni egy rutinos, gázzal altató állatorvost. Az elején sokszor csodát vár az ember pár nap után, de a hormonok kiürülése a szervezetből 5-6 hónapig tart, így ennyi idő kell, hogy a nyuszi teljesen lenyugodjon. Tehát ez egy folyamat! Emellett viszont elengedhetetlen, hogy a nyuszit neveljük és hogy sokat foglalkozzunk vele. Sokat etessük kézből, vegyük fel, szoktassuk, jutalmazzuk, játszunk. Ha az ivartalanítás sem oldja meg teljesen a rossz viselkedést, akkor ez már nem a nyuszi hibája és nem is a hormonokkal van itt gond... Sajnos akkor a gazdi nem állított fel egyértelmű szabályokat, hogy mit szabad és mit nem, nincs a kis tapsihapsi megnevelve, nincs vele eleget foglalkozva. Kezdődhet a napi 15-20 perces nevelési és foglalkozási tréning, amikor a gazdi nem a fotelből nézve irányítgatja a nyuszit, hanem aktívan részt vesz a nevelésben és a napi játékban! 

Az ivartalanításhoz minimum 5-6 hónaposnak kell lennie (de a koránál fontosabb a fejlettsége min. 1 kg súlyúnak kell lennie) a nyuszinak, a műtét előtt koplaltatni tilos (a nyuszik nem tudnak hányni). Műtét után csendes, puha és nyugodt helyre kell tenni, ha teljesen felébredt az altatás után tegyünk neki tápot, vizet és szénát is bőségesen. Érdemes gallért tenni a fejük köré vagy ruhát/sebkötést alkalmazni az első 8-10 napban, hogy a varratokat ne tudják szétrágni. Otthonra mindenképp kérjünk fájdalomcsillapítót, hogy a fájdalmak nehogy étvágytalanságot okozzanak. 

 

Az ivartalanítás mellett szól:

1. Habár az ivartalanítás minimális kockázattal jár, többszörös haszonnal térül meg. Bakoknál a hererákot és a heregyulladást is megelőzhetjük. 

Erre 80% esélye van a nyusziknak, ha betöltötték a 4. életévüket.

2. A műtét meghosszabbítja a nyuszik életét 2-5 évvel is.

3. Elmúlnak az ivarzás és ivarérettség okozta kellemetlen viselkedések (jelölés, szétbogyózás)

 

 

 

 

Gazdik részletes beszámolója az ivartalanításról: klikk ide