Wonder Bunny Törpenyúl Tenyészet
www.wonderbunny.hu

Foglalási és vásárlási információk

 

Az előjegyzés

Amikor van egy határozott elképzelés egy nyusziról, pl.: kék kosorrú mini kislány legyen vagy vadas színű holland törpe vagy csak tutira szeretnél menni, hogy a következő almokból egy a tied legyen akkor előjegyzést veszünk fel. Amivel felkerülsz a várólistára. 

Ez semmilyen kötelezettséggel nem jár. Tehát ennek nincs költsége és vásárlási kötelezettséggel nem jár. Amennyiben mégsem szeretnéd a nyuszit, az előjegyzést TÖRÖLTETNI KELL. Érdemes nem túlságosan leszűkíteni a kört, mert lehet közben beleszeretsz egy más színbe, nembe, fajtába vagy hetek múlva születik csak az általad megszabott feltételeknek megfelelő kicsi. (A változtatás lehetősége fent áll persze.) Tehát ez csak egy "előzetes stoppolás", hogy ha születik olyan nyuszi akkor az a Tied legyen.

Az előjegyzés megváltoztatható, másik nyuszira helyezhető.

Ha megszülettek a kisnyuszik akkor a várólistán szereplő kedves gazdikat e-mailben értesítjük időrendi sorrendben és megtörténik a választás. Azok a kedves gazdijelöltek akik nem szerepelnek a várólistán, őket nem értesítük logikusan külön, nekik e-mailben vagy telefonon kell érdeklődni az almok felől.

 

 A előjegyzés felvételéhez a következőt kell kitöltened:

 

 
ELŐJEGYZÉST SZERETNÉK

Klikk ide

 

Fontos, hogy csak akkor tölts ki, ha jelenleg nincs olyan pici amit leszeretnél foglalni. Az opcióhoz/foglaláshoz és az alomhoz való feliratkozáshoz e-mail írás kell. Tehát az űrlappal a jövőbeli kisnyuszikra jegyeztetsz elő. 

 

Feliratkozás

A nemeket és színeket pontosan csak 3 hetesen látjuk, így addig csoportos alomképek vannak csak, ekkor már fellehet iratkozni (e-mailben), de majd csak előjegyzői sorrendben lehet választani a nemek kiderülése után. Ekkor kerülnek fel egyessével is az oldalra, majd előjegyzői sorrendben kerülnek a gazdik nevére. Fontos, hogy feliratkozni csak megszületett nyuszikra lehet akik az eladó nyuszik menüpontban már láthatóak. Tehát várható alomra előjegyeni lehet, de feliratkoni nem, mivel nem minden sikeres fedezésekből lesz ténylegesen alom.

E-mail: wonderbunnytenyeszet@gmail.com címre 

 

Példa

 

Szabad

A kisnyuszi még elérhető és nincs rá jelentkező, tehát még keresi a tökéletes gazdijelöltjét. A kiválasztás után egy e-mailt kell írnia a gadzinak a wonderbunnytenyeszet@gmail.com címre foglalási szándékával.

 

Opció

Amint megtörtént a kiválasztás (ehhez elegendő egy e-mailt írni névvel, tel.számmal) a nyuszi mellé a gazdija neve kerül opció felirattal. Ez azt jelenti, hogy foglaló megérkezéséig nem adjuk másnak a picit. A foglalók kifizetését általában 3-4 hetes kor körül szoktuk kérni. A nyuszit 5 hetes kora után maximum 2 napig tartjuk opció állapotban, amennyiben nem érkezik foglaló akkor a 3. nap szabaddá tesszük.   

 

A foglalás

A foglalás a foglaló kifizetésével és egyeztetéssel történik. Innentől a nyuszi nem érhető más gazdik számára.
A foglaló 5000 Ft, ami persze beleszámít az árba. Tehát nem vész el és nem pluszköltség, levonjuk a vételárból.
A foglalás sem jár vásárlási kötelezettséggel, tehát bármikor elállhatsz a vásárlástól. A foglaló nem jár vissza ebben az esetben.

A foglaló fizetése után másik nyuszira a foglaló nem helyezhető át! Kivéve újabb foglaló fizetésével, ebben az esetben az első foglaló elvész.

 

Tehát...
 
1. Előjegyzés kitöltése a vásárlás menüpontban, de csak ha most nincs szabad kicsi vagy nem tudsz feliratkozni
2. Ha születnek kicsik 1-2 napon belül felkerülnek az Eladó nyuszik menüpontba, ekkor írok értesítő e-mailt, de írhatsz te is, hogy hova írjalak fel
3. Alom kiválasztása (feliratkozás) 0-3 hetes kor között, ekkor kerül a neved az adott alom mellé.  (Fontos, hogy attól hogy van előjegyzés senkit nem írunk fel az almok mellé, a gazdinak kell kiválasztani az almot és jelezni feliratkozási szándékát e-mailben. Valamint ha nincs még előjegyzése valakinek, de szabad hely van ahova fellehet iratkozni akkor ezt előjegyzés nélkül is megteheti, ugyanígy egy e-mailben.) Fontos, hogy feliratkozni csak megszületett nyuszikra lehet akik az eladó nyuszik menüpontban már láthatóak, mivel nem minden sikeres fedezésekből lesz ténylegesen alom.
4. 3 hetes koruk előtt nem látjuk a színeket és nemeket, így addig várunk... addig csak csoportos alom képek vannak róluk 
5. Amint 3 hetesek és látszik a nemük akkor sorrendben lehet majd választani, ekkor már külön-külön felkerülnek az oldalra (fajta, nem, név, szín, leválasztás dátuma...)
6. Amint kiválasztottad opcióba kerül a nevedre és egyidejűleg ekkor kell foglalót fizetni 3 munkanapon belül 
7. Beérkezett foglaló után, foglalt állapot
5. 6-7 hetesen költözés

 

 


 

Vásárlás előtt

 

Biztos felkészültél egy nyuszira? Tényleg egy nyuszira vágysz? Készülj fel arra, hogy 8-10 éven át gondozz, elláss, taníts és eltarts egy nyuszit. Mire kell számítani?

 

 Mielőtt állat mellett döntesz, kérjük, mérlegeld a következőket:

 • rendelkezel-e olyan állandó lakhellyel, ahol biztos, hogy az együtt élők közül mindenki szeretne nyulat,
 • a nyulak átlagosan 6-10 évig, vagy akár tovább élnek; tudod-e biztosítani ellátását és állatorvosi - neadjisten baleseti műtéti - költségeit élete végéig,
 • tudsz-e vele eleget foglalkozni,
 • ha benti nyuszi, képes vagy-e türelemmel szobatisztaságra nevelni,
 • ha nyaralni vagy esetleg hosszabb időre elutazol, megoldható-e az állat elhelyezése/ellátása,
 • ha allergiára hajlamos valamely családtag vásárlás előtt végeztessetek allgergia tesztet nyúlszőrre,
 • ha kertben tartott nyuszi, stabil-e a kerítés, szél/csapadék mentes-e a helye.

 

A vásárlás további feltételei:

 • 18. életévét betöltött személy (A szülők figyelmét kifejezetten szeretném felhívni, hogy természetesen az ő felelősségük az állat gondozása élete végéig amennyiben kiskorú gyermekük a kisállatra ráun. )
 • az gazdi köteles az állatnak legalább 80-100 cm x 50 cm nagyságú felszerelt ketrecet biztosítani
 • köteles az állatot a fajtának megfelelően táplálni és gondozni
 • köteles évente oltatni és szükség esetén állatorvosi ellátást biztosítani neki

 


 

Költségek

 

A nyuszin kívül sok mindent kell beszerezni. Tehát ne csak azért válassz nyuszit, mert olcsóbb mint egy kutya. Viszont mondjuk, hosszú távon ez igaz, de a nyuszi érkezése előtt felszereléseket kell vennünk. Kell egy nagy, könnyen takarítható ketrec, itató, etető, szénatartó. Ha bent tartod javaslom az alomtálcát, így nem kell az egész ketrecet takarítani 3-4 naponta csak az almot gyors kicseréljük és kész. Tehát kell alom is és persze eledel (széna, nyúleledel). A felszerelések minimum 12.000-18.000 Ft-ba kerülnek. Ha használt felszerelést veszel az is teljesen jó, így ezen spórolhatsz, kb. 8.000-10.000 Ft-ra is lefaraghatjuk a kezdést.
Viszont, ezeket mindig alaposan fertőtlenítsd!
 
Ha a nyuszinak nem csak alap dolgokat szeretnél, hanem kényeztetnéd vagy csak számodra fontos dolgokat is beszerzel (pl. hordozó, játék, ágy, házikó) akkor ez az összeg 20.000-40.000 Ft is lehet. Sőt vannak extra ketrecet, amik emeltesek vagy designosak, ha olyat szeretnél akkor csak a csillagos ég a határ. Később amire számítani kell: táp, alom, széna és zöldségek kellenek majd, ez  300-1000 Ft/hét attól függ milyen márkákat választasz. Plusz éves költsége az oltásnak van, ez 3000-8000 Ft/év állatorvostól függően. És egyik legfontosabb, de csak egyszeri költség az ivartalanítás, ami kb. 8-15.000 Ft,  de ez is az adott állatorvostól függ.

 


 

Idő, munka

 

Napi 1-2 óra aktív foglalkozást igényel egy nyuszi, plusz még ezen felül 1-2 órát mikor szabadon rohangálhat. Tanítani kell és nevelni. Heti 2-4 alkalommal ki kell takarítani a helyét, mivel egy kutya/macska sincs bezárva a saját ürüléke mellé.

 

Pozitívumok

Negatívumok

(Már akinek...)

Egy igazi társ, remek házi kedvenc

 2-4 naponta kell takarítani a helyét

Szinte mindenre megtanítható, velünk kel és fekszik, megtanulja a nevét és szobatisztaságra nevelhető

Nevelni kell és sokat foglalkozni vele, különben rosszalkodik

Kicsi, így kevés helyet foglalnak és némileg olcsóbb is a tartásuk mint pl. egy kutyának

Érzékeny az emésztése, komolyan kell ügyelni az étrendre

A helyüket könnyű higiénikusan, tisztán tartani, mert az ürülékük kemény

Kaparhat, rághat

Nagyobb gyermekek könnyen nevelhetőek velük felelősségtudatra, gondozásra és türelemre

Kisebb-nagyobb zajjal lehet 

Vicces és szórakoztató állatok, akár szaltóznak is

 Nagy mozgásigényű, így mindennap ketrecbe zárva tartani kínzás neki. Mindennap ki kell engedni.

Szeretik a gazdijukat és ezt puszikkal (nyalogatás), odabújással ki is fejezik

Ha több nyuszit is tartasz előfordulhat, hogy hónapokig tart az összeszoktásuk. Így erre is fel kell készülni.

Akár 8-12 évig is élnek, de vannak nyuszik akik megélték már a 15-16 évet is

 

Behozzák a postát, olvassák és iktatják is azt...

Csak vicceltem :)

 

 

 

 "Előfordul, hogy kárt teszek a papucsodban, a függönyben, a kertedben vagy a bútorodban, de sosem a szívedben. Talán szőrt hagyok a ruhádon vagy bogyót a szőnyegeden, de boldogságot a lelkedben."

 

 Bűntetésből sosem zárjuk be, ezzel azt érjük el, hogy utálni fog a ketrecben lenni.

 

 

 

Miért tenyészetből?

 

A válasz nagyon egyszerű: biztonságosabb. A tenyésztő felelősséget vállal a nyusziért. 

Ne keverd a tenyésztőt a szaporítóval!

Egy hím és egy nőstény állat összeengedésével bárki tud kicsiket produkálni. A tenyésztéshez helyre, pénzre, felelősségre, genetikai és még állatorvosi ismeretekre is szükség van.  

Sok szaporító tenyésztőnek vallja magát manapság, a legtöbben csak vesznek pár nyuszit és pároztatják őket és eladják a kicsiket. Egy ingyenes honlapot bárki létre tud hozni és bármit írhat oda, így ez nem garancia semmire. Előfordul, hogy egy szép honlap borzalmas körülményeket rejt maga mögé, ahol nem látunk a nyuszik tartásáról semmit az már gyanúra adhat okot. Sokan csak nyúlszaporításból próbálnak némi pénzt nyerni. Ezért ha tehetjük menjünk el személyesen vagy győződjünk meg arról, hogy nem szaporítóval állunk szemben. Legyünk körültekintőek!

Egy tenyészetben:

 

· Kapunk származási lapot, esetleg tartási útmutatót és segítenek mindenben. Ne vásároljunk "véletlenül" otthon született, bizonytalan helyről származó, állatkereskedéses vagy szaporítóktól kisnyuszit. Ezek sok betegséget rejthetnek magukban, aminek állatorvosi költsége jóval nagyobb.

 

· Szakszerű tanácsokat kapunk mindenről, tisztaság van, a nyuszik aktívak és egészségesek. A tenyésztővel a nyuszi elvitele után is bármikor feltudod venni a kapcsolatot és kérhetsz segítséget, tanácsot. A tőlünk elvitt nyuszik egészén életén át segítséget és támaszt nyújtunk a gazdiknak, mindenben segítünk a kezdetektől az időskorig.

 

· A legjobb, ha eleinte csak nézelődünk és elmegyünk megnézni több helyet, majd utána döntünk. A tartási körülményekből leszűrhetjük, hogy tenyésztés vagy szaporítás amit látunk. A nyuszik ára a tenyészetekben egy kategória, ahol 2-4000 Ft egy kisnyuszi, az egyértelműen komolytalan. Annyiból mi fel se tudnánk nevelni őket.

 

· Állatkereskedésekben csak szaporítóktól lehet nyuszi, egy tenyésztő nem passzolja le őket csak hogy nehogy rajta maradjon, sőt jegyzi melyik kihez kerül. Kereskedésben sűrűn árulnak nem valódi törpenyulat, hanem kis termetű fajták keresztezéséből származó utódokat és esetenként ezeket a kicsiket árulják törpenyúlként. 

(Nagyon sűrűn állatkereskedéses nyuszikkal kapcsolatban kapunk hívásokat.. vagy betegek vagy egyik percről a másikra elpusztulnak, így ezt az opciót nagyon nem ajánlom.)

 

Tehát a lényeg, nem mindegy, hogy egy adott egyednek kik a szülei, hol és hogyan nő fel, mit eszik. Gondoljunk bele egypéldába: Egy zsúfolt, ürülékes ketrecben, kukoricával és zabbal etetett, csak 3-4 hétig anyja mellett nevelkedő nyuszinak milyen esélyei vannak. Mondjuk az anyának az a 4. alom az évben és azt se tudjuk kik a felmenői, tényleg törpék? Fajtatiszták? Tényleg nyulak? smiley (Na jó az utolsó csak vicc volt.)

Egy minőségi táppal nevelt, hűtött/fűtött/világított, rendszeresen almozott helyen nevelkedő kicsivel szemben. Aki 6-8 hétig szopik, tudjuk hogy kik a szülei, tudjuk hogy az anya jó kondiban van..stb.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy tenyészetben született állat legyen az kutya, macska vagy épp nyúl tuti biztos nagyon sokáig él, soha nem lesz beteg és semmilyen genetikai hibája nem lesz (hisz élőlényekről van szó), de az esélye ennek sokkal sokkal kisebb! Azaz két makk egészséges embernek is születhet beteg vagy csálé fokú gyereke, de azért ha nekik és az ő szüleiknek is szép foguk van nyilvánvalóan jóval kisebb lesz erre az esély. Ez a tenyésztés (egyik) lényeges alappillére is, a szelekció és szűrés. Jó magunk a nyuszijainkat nagy- ill. dédszülőig szűrjük fogrendellenségre, szelektáljuk azokat a tenyészállatokat akik már csak gyanúját is keltik genetikai hibának. 

 

Felelősségvállalás

 

Örökbeadási lehetőség: A nyusziknak segítünk örökbefogadót keresni ha időközbe betegség, allergia, külföldre költözés és egyéb saját hibánkon kívüli gond merülne fel.

De nem kifogás:

"a meguntam"

"gyerek nem foglalkozik már vele, az övé"

"nekem erre nincs időm"

"nem jön ki a másik nyuszimmal/kutyámmal/pintyemmel..."

"túl hangos így nem lehet élni"

"szerintem nem szeret engem"

vagy ne adj isten felmerül a későbbiekben olyan rendellenesség, betegség, baleset ami miatt rendszeres vagy drága állatorvosi költségek merülnek fel akkor a felelősség onnantól, hogy te vagy a gazdája az tied lesz!

 

Az elvitelt követően 1 hétig vállaljuk a felelősséget a nyusziért, lehetőséget nyújtunk arra az esetre ha bármilyen egészségügyi, genetikai probléma merülne fel. Tehát amikor elvitelt követően első oltásra viszed a nyuszid, mindenképp vizsgáltasd meg a fogazatát, szívhangját…stb. Mert 1 hét után a teljes felelősség a gazdié lesz, ha 1 héten belül bármilyen gond merülne fel azt azonnal orvosoljuk.

A gazdi esetleges hibáiért felelősséget nem tudunk vállalni:

- táplálási hiba (az elvitelt követ 3. napon túli bélgyulladás, hasmenés..stb.)

- nem megfelelő tartási körülmények

- sérülések és balesetek (csonttörés, fogsérülés, esés)

 

Legyünk felelősségteljesek és tudjuk mit vállalunk. A kisállat nem tárgy. Ezért is gondold át, hogy valóban akarod-e őt. Tehát ha már úgy indul, hogy lehet visszahozod, odaadod valakinek vagy csak pár hétre teszteled tényleg akarod-e akkor nem áll módunkban a nyuszit odaadni! 

 

 

Aranyosi Ervin: A nyuszi kérése

– Tudod, nem szeretnék húsvéti nyúl lenni,
nem elég a lelkem pár napig szeretni!
Ha szeretni akarsz, légy örök barátom,
mert a szereteted én majd meghálálom.

 

Igaz barát leszek, s nem hagylak magadra,
és csak nagyon ritkán megyek az agyadra,
inkább vidítalak, a kedvedben járok,
titkaid megőrzőm, ahogy a barátok.

 

Az öledbe bújok, hogy simítsd a bundám,
mivel vidítsalak, azt pont én ne tudnám?
Bohóckodom neked, vidáman ugrálok.


Cserébe, azt nézd el, hogy mindent megrágok!

Szóval, hogyha kellek, fogadd barátságom,
életem végéig egy otthonra vágyom,
ahol szeretet van, ahol szabad élni,
amit nem szeretnék soha elcserélni!