Wonder Bunny Törpenyúl Tenyészet
www.wonderbunny.hu

Szobatisztaság

Így ajánlott almozni

 

1.      Az első 1-2 órát töltse a nyuszi csendben, nyugalomban otthon. A nyuszit nem szabad kiengedni a ketrecből rögtön ahogy hazavisszük! Első pár nap szokja meg a helyét. Óvatosan nyúljunk csak be és simogassuk, szoktassuk a hangunkhoz és az érintéshez. Sokat etessük a kezünkből. Kiemelni kiemelhetjük, ölbe vehetjük, de amíg ketrecen belül nem megy a szobatisztaság addig ne engedjük el a lakásba. Tehát sokszor 5-15 percre vegyük ki, de a lakásba csak akkor engedjük szabadon ha már megy a szobatisztaság (ez lehet pár nap, de az is lehet 2 hét).

2.      Használjunk alomtálcát benne sok alommal, a ketrec többi részébe ne tegyünk almot (szénát, forgácsot se) csak a tálcába!

3.      Ha az alomtálca mellé végzi a dolgát, azt azonnal takarítsuk fel szódabikarbónás vagy ecetes vízzel és dobjuk bele az alomba. Tehát lényeg a szagminta! Ahol érzi a szagát, oda fog legközelebb is üríteni nagy valószínűséggel. Eleinte elég kb. 3 naponta cserélni csak az almot, hogy meglegyen a szag, később ezt csökkenthetjük 1-2 napra. 

4.      Lehetőleg az alomtálca mellett legyen a szénatartó, furcsa nyusziszokás a szénaevés közbeni kakilás :)

5.      Ez idő alatt kiemelhetjük naponta többször 10-15 percre amikor a kezünkben van, kezdjük el hozzászoktatni az emelésekhez. Tudni illik, a nyuszik természetüknél fogva nem szeretik, ha felemelik őket, így ezt hozzászoktatást igényel! Innentől kezdve naponta sokat vedd fel és próbáld elnyerni a bizalmát, hogy ne féljen. Jutalomfalattal próbáld etetni közben, tedd a hasadra, sétálj vele le-fel. Türelem és gyakorlás.

6.      Amint a ketrecen belül szobatiszta kiengedhetjük. Fontos, hogy innentől mindig maga jöjjön ki, ne pedig mi emeljük ki! Így tudja csak majd, hogy hova kell visszamenni. Az első pár hétben maximum 1-2 négyzetméternyi területre engedjük csak ki. Ha itt is szobatiszta akkor fokozatosan növeljük a területet. Később már egy egész szobába kiengedhetjük és így tovább-tovább növelve. Ha visszamegy üríteni dicsérjük és jutalmazzuk, ha hibázik ne bántsuk/szidjuk csak alaposan takarítsunk fel. 

 

A vizelet általában pár nap alatt az alomban landol, a bogyók akár 3-4 hét szoktatást is igénybe vehetnek. Valamint 3-5 hónapos kortól kezdetét veszi a tinikor, ilyenkor a nyuszi jelölhet, a szobatisztaság ez idő alatt felborulhat, ivartalanítás után viszont teljesen szobatisztává válnak.

 

 

Alomként a pellet alom a legsikeresebb a szobatisztaság tekintetében: szagtalanít, nem ragad a szőrbe, nem hordja szét a nyuszi, extra nedvszívó képességű, könnyen takarítható és 100%-ban természetes.

 

 

 

 

 

  

 

 

Ha nem megy a szobatisztaság, akkor minden zavaró tényezőt iktass ki.

 

Mik lehetnek a gondok:

 • A ketrec túl forgalmas, meleg vagy zajos helyen van, tehát a nyuszi nem érzi magát jól ott.
 • A gazdi hamarabb kiengedi a nyuszit mint, ahogy ő szobatiszta lenne, így szétbogyózik a lakásban. Persze értem a jó szándékot, sokat hallom: "szegény kell neki a mozgás és élvezi is", de inkább piciként legyen 2-3 hetet a nagy ketrecben, ekkor még kényelmesen tud benne futkosni, minthogy később, nagyként zárjuk be.
 • Az alomtálca lehet túl kicsi számára, érdemes egy egész nagyot venni.
 • A nyuszik szeretnek elbújni, így egy házikó vagy kartondoboz jól jöhet. Esetleg a ketrec negyedét, felét takard le valamivel. (Viszont soha ne legyen egész nap teljen sötétben, így ablak nélküli, sötét szoba kizárt!)
 • A takarítás, alomcsere és napi összepakolás a ketrecben mindig úgy zajlik, hogy a nyuszi nincs a ketrecben. Amennyiben aktívan tevékenykedsz a területén, ő azt a territóriuma sértésének veszi. A lapát és seprű a legtöbb nyuszi főellensége :) 
 • Előfordul, hogy a ketrecen belül szobatiszta a nyuszi,de kint nem mindig. Erre az esetre kintre is tegyünk egy alomtálcát.
 • Ha nem pellet almot használsz, akkor válts! 
 • Gyakran beválik ha vékony szénaréteggel vonjuk be az almot.
 • Kezdj mindent előröl. Elsőnek legyen a ketrecben szobatiszta, ha ott megy akkor 1-2 négyzetméteren és így tovább...
 • A ketrec mindig fix helyen legyen, ne költöztesd ide-oda a lakásban!
 • Lehet, hogy a nyuszid kamasz korba lépett? Az ivaréretté válás a nyuszik nagy részénél változásokat hozhat. 4-6 hónapos korban területjelölés kezdődhet, a hormonok miatt a nyuszi folyton keresi a párját emiatt  "szagmintákat" hagy szerelmes napjaiban. Irány az állatorvos, ivartalanítás :)
 • A gond az is lehet, ha több nyuszit tartasz egy ketrecben, így folyton egymásnak jelölgetnek, hogy kié is a territórium. Érdemes több ketrecet venni erre az esetre.
 •