Wonder Bunny Törpenyúl Tenyészet
www.wonderbunny.hu

 

Nyulak betegségei

Minden betegség esetén javaslom forduljon állatorvoshoz mihamarabb!

 

 

A takarmányozás hatása

 

A rossz vagy hiányos takarmány lesoványodást okoz, a túl sok szénhidrát (pl. gyümölcsök, gabonamagvak) pedig elhízáshoz vezetnek. Érdemes 1-2 havonta megmérni a nyuszik súlyát, ezt pedig jegyezni egy füzetbe, hogy ellenőrizni tudjuk. A hosszan tartó ásványi anyag hiány hiánybetegségeket okoz. A víz, ásványi anyag és vitaminok a szervezet számára energiát nem nyújtanak, de hiányuk akadályozzák a sejtműködést. Például kalcium és foszfor hiány vagy ezek helytelen aránya angolkórt okoznak. Tehát mindig jó minőségű tápot, sok és szép szénát valamint csak bio zöldséget adjunk nyusziknak.

Fontos: a takarmány szavatossági idejét mindig figyeljük!

 

A nyuszik: 

Testhőmérséklete: 38,5-39,5 °C

Légzés üteme: 50-150/perc

Pulzus: 120-150/perc

Vizelete: egészen a tejfehértől a sötét narancssárgáig normális színű

Ürüléke: kemény egységes kerek golyók vagy vitaminbélsár

Ideális hőmérséklet számukra: 10˙C - 25˙C

Kedvező az alacsony páratartalom: 60-70%

 

Kaphat-e valamilyen betegséget tőlünk?

Ez szerencsére annyira ritka, hogy csak említés értékű. Bár nem lehetetlen (gomba, férgesség, nátha) terjedhet, mint más állatokra is, de ez nyusziknál az átlagosnál is ritkább, mivel immunrendszerünk teljesen más, nyulaknak a baromfikkal vannak közös betegségeik, hozzájuk áll legközelebb az immunrendszerük. 

Veszélyes-e terhességre a nyúltartás?

Megfelelő higiéniai körülmények betartása mellett (kesztyűben almozás, hetente ketrec mosás) semmi gondot nem okozhat a kismama környezetében élő házikedvenc. A nyúl nem hordoz toxoplazmózist mint a macskák például, ami csak akkor lehet veszélyes ha az anya még nem esett át a fertőzésen a várandósság előtt.

 

 

 

Kakilexikon

Fürtös, apró golyók tapadnak össze.

Ez nem betegség, ez vitaminbélsár, ezt meg is

szokták néha enni a nyuszik, normális.

Ha nem eszi meg a nyuszi az sem gond,

a jelenlegi tápok olyan ásványi anyag és vitamin

dúsak, hogy ezek miatt nincs szükség rá.

 

Hasmenés:

 probiotikum adása azonnal szükséges!

 

Lágy, hasmenés szerű ürülék: 

Szintén probiotikumos kezelést igényel!

Egészséges ürülék.

 


 

Bántalmak és betegségek

 

 

I. Légúti megbetegedések

 

1. Egyszerű nátha 

Gyakori okok: Rovarirtó, füst, illóolaj, stressz - költözés, szállítás.

Tünetek: Áttetsző orrváladék, tüsszögés

Teendő: Állatorvos! Az ok megszűnésével magától is elmúlik, esetleg kamilla forrázat itatása vagy szárított virágzat etetése segíti a gyógyulást és nyugtató hatású is.

Megelőzés: Megfelelő tartási körülmények, stressz kerülése.

 

2. Fertőző nátha

Gyakori okok: Bakteriális fertőzés (Pasteurella multocida, Bordetella bronchoseptica, Staphylococcus aureus). 

Tünetek: Sűrű orrváladék, tüsszögés, a mancs belső felén felrakódások, kötőhártya gyulladás, esetleg középfülgyulladás (Szövődmény lehet: tüdőgyulladás, agy megfertőződése ami elhulláshoz vezet.)

Teendő: Állatorvos! Mindenképp baktérium tenyésztést kérjünk az orvosunktól, hogy célzott legyen az antibiotikumos kezelés. Mivel több fajta és törzs is okozhatja a fertőzést, és bizonyos antibiotikumokra rezisztensek lehetnek a baktériumok. A betegség hosszan tartó, sűrűn a tünetek mérséklődnek a kezelés alatt, de gyógyulás nem következik be és később kiújul. 

Megelőzés: Fertőtlenítéssel. Ha több állatunk is van akkor az új állatokat mindenképp legalább 2 hétre karanténozzuk.

 

    

 

Pasteurellosis

Gyakori okok: Pasteurella multocida nevű baktérium fertőzése (az előzőekben említett)

Tünetek: Fehér orrváladék, tüsszögés, láz, nehéz légzés, a mancs belső felén felrakódások, kötőhártya gyulladás, esetleg középfülgyulladás (Szövődmény lehet: tüdőgyulladás, agy megfertőződése ami elhulláshoz vezet.)

Teendő: Állatorvos! Érdemes több fajta antibiotikummal is próbálkozni. Előfordul sajnos, hogy nem gyógyul ki a nyuszi csak a tünetek enyhülnek a kezelés után, de a jelenlegi modern antibiotikumok gyakran sikeresek korai felismerés esetén. Az antibiotikumok mellett érdemes lehet gyógynövényeket is etetni.

Megelőzés: Fertőtlenítéssel. Ha több állatunk is van akkor az új állatokat mindenképp legalább 2 hétre karanténozzuk.

 

Ragadós orrgyulladás

Gyakori okok: Meghűlés, vitaminhiány, bakteriális fertőzés

Tünetek: Tüsszögés, sűrű orrváladék

Teendő: Állatorvos! A+D3 vitamint kell feloldani az ivóvízben. Kamillát etessünk a nyúllal (gyógyszertári szárított gyógynövény vagy frissen szedett is jó). Cseppfertőzéssel terjed, tehát a többi állattal ne engedjük össze. Súlyos esetben a baktériumok bejutnak a tüdőbe ami tüdő- és mellhártyagyulladást okozhat.

 

 

 

II. Bélrendszeri megbetegedések

 

1. Bélsárpangás, emésztőrendszeri leállás, bélelzáródás

 

Gyakori okok: Táplálási hiba (egyoldalú takarmányozás), szőrevés (vedléskor például lenyelheti), kevés víz ivása, a nyuszi lenyel valamit (például szőnyeg darab), férgesség, fogproblémák

Tünetek: Kevés, apró (a normális kb. borsószem nagyságú egy kifejlett nyúlnál) vagy nincs is ürülék vagy az ürülékben szőr látható (láncosan összeköti). A leállás és elzáródás sűrűn járhat elpusztulással, így ezt 24 órán belül orvosolni kell.

Teendő: Állatorvos! Probiotikum, parafin- vagy ricinusolaj adása, ananász etetése/itatása. Szőroldó paszta adása. Bélmozgató injekció.

Megelőzés: Fajtának megfelelő táplálás és tartás. A rengeteg rosttal áteshetünk a ló túloldalára is, így elegendő víz mindig legyen a nyuszi előtt, hogy elegendő nedvesség legyen a belekben. Valamint a leállás elkerülése végett mindig legyen sok, jó minőségű zamatos széna is a nyuszi előtt.

   

                                                              Apró és egészséges ürülék                 Szőrrel összeragadt ürülék

 

2. Gyomor- és bélgyulladás

 

2/a Szalmonellozis

Gyakori okok: Szalmonella-csoportba tartozó baktérium                                                      

Tünetek: Hasmenés, bágyadtság, láz, étvágytalanság

Teendő: Állatorvos! Antibiotikum injekciók, probiotikum adása, diéta szinte elengedhetetlen. Sajnos általában 3-4 nap alatt elpusztulnak az állatok, kevésbé heveny esetekben akár hetekig is elhúzódhat, de többnyire elhullással jár.

Megelőzés: A baktériumot legtöbbször egerek terjesztik, így kint tartott nyuszik nagyobb veszélyben vannak. Figyeljünk, hogy se a nyuszi, se pedig a takarmánya soha ne érintkezzen egérrel vagy patkánnyal.

 

2/b Nyálkás bélgyulladás 

Gyakori okok: Leggyakrabban Coli enterotoxémia

Tünetek: Nyálkás ürülék, hasmenés, fokozott vízfogyasztás. A szopós nyulak között néha nagyszámú elhullást okoz.

Teendő: Állatorvos! Antibiotikumos kezelés, probiotikum, és diéta szükséges.

Megelőzés: Fertőtlenítéssel. A coli batériumok ugyanis a bélflórában 1-5%-ban amúgy is jelen vannak. A betegségben viszont nem a normális coli baktériumok játszanak szerepet, hanem a vírulenciafaktorokkal rendelkező törzsek, súlyosabb esetben egyidejűleg szemben állunk egy vírusfertőzéssel is.

2/c Szopós nyulak sárga hasmenése

Gyakori okok: Coli baktérium törzs vagy coli és vírus egyidejű fertőzése

Tünetek: Sárga hasmenés. Szopós nyulak betegsége, kis veszteségeket okoz, előfordulása ritka.

 

2/d Vérhas

Gyakori okok: Coli enterotoxémia. A szopós nyulak között néha nagyszámú elhullást okoz.

Tünetek: 3-10 hetes nyulak heveny hasmenése, gyakran elhullással jár.

Teendő: Állatorvos! Diéta. Az öngyógyulás kb. 50%-os

Megelőzés: Fertőtlenítéssel.

 

2/e Egyszerű hasmenés

Gyakori okok: Táplálási hiba (túl sok zöldség, gyümölcs), romlott/erjedt/penészes széna vagy eledel, fagyott takarmány, forgácsevés, sózott takarmány, fogprobléma, stressz, tápváltás

Tünetek: Étvágytalanság, hasmenés

Teendő: Állatorvos! Diéta, probiotikum.

Megelőzés: A nyuszi főtáplálék a széna (nem zöldség, gyümölcs vagy magvak) így ennek megfelelően tápláljuk, fogait rendszeresen ellenőrizzük és kerüljük a stressz tényezőket.

 

3. Heveny felfúvódás

Gyakori okok: Erjedt lágyeleség, tápváltás, kenyér, meleg fű, puffasztó zöldségek, nedves kukorica, túl sok búza, nagy mennyiségű zöldtakarmány, zöldség, gyümölcs etetése. Az említett takarmányok elkezdenek megerjedi a bélcsatornában, amiből szén-dioxid, metán és nitrogén tartalmú gázok képződnek. De a felfújódás lehet bélkokcidiózis vagy coli fertőzés következménye is, valamint a felfúvódás vérmérgezéssel is járhat.

Tünetek: Gubbasztás, valamint nagy/feszülő/kemény has. 

Teendő: Állatorvos! Probiotikum, diéta, ricinus-, parafinolaj, óvatos hasfalmasszázs, hideg vizes borogatás. Valamint a szén megköti a bélgázokat.

 

 

 

4. Akut gyomortúlterhelés

Gyakori okok: Tápváltás vagy éheztetés után hirtelen túlzabálás. 

Tünetek: Gubbasztás, domború has, kevés ürülék, étvágytalanság. Gyakori ha a nyuszi előtt nincs széna, vagy nem eszik szénát, így egész nap üres a gyomra majd megetetik és hirtelen bezabál zöldségből vagy tápból.

Teendő: Állatorvos! Probiotikum, diéta.

Megelőzés: A nyuszi előtt legyen állandóan jó minőségű széna, jobb ha naponta 2-3x is töltjük a szénatartót és sokszor kap kevesebbet, mintha egyszerre beteszünk 2-300 g-ot is, így nem un rá és mindig friss illatú, ínycsiklandó marad a széna. Valamint tápból és zöldségből is csak naponta 1-2 x adjunk annyit, amit 5 perc alatt elfogyaszt, ne tömjük és ne álljon előtte a táp egésznap. 

 

 

Probiotikum bármelyik állatpatikában beszerezhető, de netpatikából és állatwebáruházakból is rendelhető. Az alábbi nyusziknak gyártott probiotikumokat ajánlom: Bio-Lapis por vagy Fibreplex paszta.

 

 

 

 

III. Egyéb megbetegedések

 

1. Fogproblémák

Gyakori okok: Táplálási hiba, elégtelen fogkoptatás, genetika 

Tünetek: Étvágytalanság, túl hosszú vagy ferdén növő fogak, nyáladzás. 

Teendő: Állatorvos! A túlnőtt fogakat rendszeresen vágni kell. Ha nagyon rossz a helyzet sűrűn el is távolítják a fogakat.

Megelőzés: Megvételkor ellenőrizzük a nyuszink fogait! Valamint faág, fogkoptató és széna álljon a rendelkezésére, hogy a folyton növő fogak kopni tudjanak. Sűrűn a hátsófogak a ludasak, így évente ellenőriztessük azt is állatorvosunkkal!

 

     

 

2. Vizelethomok és hólyagkövek

Gyakori okok: Túl sok kalcium (túl sok táp, fogkoptató, sok lucerna, sok petrezselyem), kevés vízfogyasztás

Tünetek: Fájdalmas vizeletürítés, vér a vizeletben, nem szerv gyakori nyalogatása

Teendő: Állatorvos! Fokozatosan több zöldtakarmányt kell adni, kevesebb kalciumot és több vizet. 

Megelőzés: Fajtának megfelelő táplálás.

Figyelem: a vizelet színe a tejfehértől a sötét narancssárgáig teljesen normális. A pitypang, cékla vagy a táp is besötétítheti a vizeletet. Így a véres vizelet egyértelműen véres (alvad).

  

      Normális                                   Véres       

 

3. Myxomatozis

Gyakori okok: Vírusos fertőzés, melyet a szúnyogok és kullancsok terjesztenek.

Tünetek: Kötőhártya gyulladás, fül/szemhéj/orr/ajkak és nemi szervek/végbélnyílás duzzanata. Később láz, csomók és akár fül kilyukadása. Akár teljesen eltorzítja az állatot.

Teendő: Állatorvos! A megfertőzött állatok 95 %-a sajnos elpusztul. 

Megelőzés: Védőoltással, minden évben oltunk ellene!

      

 

 

3. RHD1 (Vérzéses nyúlbetegség)

Gyakori okok: Vírusos fertőzés, melyet a szúnyogok és kullancsok terjesztenek.

Tünetek: Az állatok orra vérzik, láz, étvágytalanság, nyálkás hasmenés, gyors lefolyású.

Teendő: Állatorvos! A megfertőzött állatok sajnos elpusztulnak nagy valószínűséggel.

Megelőzés: Védőoltással, minden évben oltunk ellene!

 

RHD2 (Mutálódott RHD1 vírus)

Gyakori okok: Vírusos fertőzés, 2010-ben Franciaországban ütötte fel a fejét először. Ragályfogó tárgyakkal, zöldséggel és gyümölccsel is terjed.

Tünetek: A tünetek elég általánosak és más betegségre is adhatnak gyanút: savós orrfolyás, étvágytalanság, hasmenés, esetleg sárgaság, így aztán a diagnosztizálás igen nehézkes. Gyakran tünetmentes hirtelen halállal jár. 

Teendő: Állatorvos! A megfertőzött állatok sajnos gyorsan elpusztulhatnak, de nem feltétlenül szerencsére mint az RHD1-nél és fertőző képessége is gyengébb mint elődjének.

Megelőzés: 2017-től Magyarországon is kapható védőoltással. 

 

 

4. Talpfekély

Gyakori okok: Kemény felületlen tartás, túlsúly, nagytestű nyúl, dróthálós taposórács, kis helyen tartás.

Tünetek: Talpon lekopott szőr, piros talp, fekélyes talp. Ha a nyuszi sokat ücsörög a kemény almon az is kiválthatja, a baktériumok megfertőzik a megsérült bőrt és fekélyek alakulnak ki. Könnyen kiújulhat, de alapos kezeléssel 1-2 hét alatt gyógyul.

Teendő: Állatorvos! Tetran, betadine napi rendszeres alkalmazása, súlyosabb esetben kötözés is.

Megelőzés: Fertőtlenítéssel, valamint a nyuszit ne csak kemény talajon tartsuk, szőnyeg, pokróc, vagy az alomtálcában lévő pelletre vékony szénaréteg kerüljön.

 

    

 

 

 

5. Kötőhártya gyulladás

Gyakori okok: Por, sérülés, magas ammóniatartalom (vizeletszag), huzat, tisztítószerek, fertőtlenítők, A-vitaminhiány, vedléskor a szőrhullás. A könnycsatornák és orr összevannak kötve, így orrhuruttal együtt járhat vagy pasteurella vagy staphylococcus tünete is lehet.

Tünetek: Könnyezés, piros, duzzadt szemhéj, gennyes váladékozás

Teendő: Állatorvos! Kamilla teás vagy bórvizes öblítés napi 2-3 alkalommal vagy súlyosabb esetben antibiotikumos/szteroidos szemcsepp (vényköteles Tobrex vagy Tobradex szemcsepp). Az idegentesteket/szőrszálakat távolítsuk el a szemből.

Megelőzés: Megfelelő tartási körülmények, fertőtlenítés.

  

 

 

 

6. Fülgyulladás

Gyakori okok: Huzat, idős/beteg állat nem tudja tisztítani magának vagy pasteurella vagy staphylococcus tünete is lehet.

Tünetek: Félretartott fej, gubbasztás, étvágytalanság, kellemtelen szagú fül, felrakódott váladék a fülben, egyensúly zavarok

Teendő: Állatorvos! Antibiotikumos fülcseppek és antibiotikum injekció.

Megelőzés: Megfelelő tartási körülmények, fertőtlenítés.

 

  

 

7. Tályog

Gyakori okok: Sérülés/karc a bőrön, bakteriális fertőzés

Tünetek: Bőr alatti gennyes gyulladás szinte bárhol kialakulhat

Teendő: Állatorvos! Antibiotikum injekció, a sebet naponta betadinos oldattal át kell mosni. Ritkán sebészeti beavatkozást is igényel.

Megelőzés: Megfelelő tartási körülmények, fertőtlenítés.

 

 

 

8. Álgümőkór (rodentiosis)

Gyakori okok: Pseudotuberculosis rodentium baktérium

Tünetek: Étvágytalanság, borzolt/fénytelen szőr, folyamatos fogyás és végül gyakori elhullás (2-5 hét alatt)

Teendő: Állatorvos! A baktériumok mindenütt (talaj,víz) megtalálhatóak a természetben, csökkent ellenálló képesség estén (megfázás, parazita fertőzés, helytelen takarmányozás) megbetegedést idézhet elő a szervezetbe jutva. 

Megelőzés: Megfelelő tartási körülmények, fertőtlenítés.

 

9. Tyzzer-féle betegség

Gyakori okok: Bacilus piliformis, actinobacillus piliformis, gram-negatív

Tünetek: 3-12 hetes korú nyulakat megbetegít, majd 12-48 órán belül elpusztulnak

Megelőzés: Megfelelő tartási körülmények, fertőtlenítés, kokcidiosztatikum etetése.

 

10. Szájgyulladás

Gyakori okok: Kemény takarmány, növényvédő szerek, candida gomba

Tünetek: Nyálkahártya pirossága, duzzanata, apró hólyagok a szájban, nyálfolyás

Teendő: Állatorvos! Antibiotikum. Kamillás szájöblögetés, A-, B-, C-vitamin elősegíti a hámosodást. Ecetes víz itatása is segíthet.

Megelőzés: Megfelelő tartási körülmények, fertőtlenítés.

 

11. Nyúlszifilisz (herpesz)

Gyakori okok: Szifilisz vírus (nem azonos az emberi szifilisszel)

Tünetek: A nőstény nyulak péraajkain hólyagok jelennek meg, később száján is előfordulhatnak. A bakok ritkán betegszenek meg. Meddőség, magzatfalás.

Teendő: Állatorvos! Antibiotikum.

 

12. Listeriosis

Gyakori okok: Listeria monocytogenes nevű baktérium

Tünetek: Kizárólag vemhes anyáknál fordul elő. Elhaló magzatok, agyvelőgyulladás, idegrendszeri tünetek, láz

Megelőzés: Antibiotikummal.

 

 

 

 

Külső és belső élősködők

 

1. Kokcidiózis

 

Gyakori okok: Egysejtű coccidia parazita (lehet bél-, vagy májkokcidiózis is)

Tünetek: Hasmenés, fokozott ivás, étvágytalanság, fiatal 3-6 hetes nyulak elpusztulása. Boncoláskor a hashártyán szürkés-fehér gócok láthatóak. Felnőtt, egészséges nyuszik legtöbbször tünetmentesek, kárt nem okoz.

Teendő: Állatorvos! Kokcidium etetése. 

Megelőzés: Gyógytápok, kokcidikumok, fertőtlenítés. Trisulmix por vagy Coccifort például, de a kettő együtt nem használható!

 

  

 

2. Rühösség (atka)

Gyakori okok: Rühatka

Tünetek: Fülben felrakódó pörk, fülhámlás. A testen hámló bőr, foltokban hulló szőr. Pörkösödő bőrfelszín.

Teendő: Állatorvos! Ivermectin tartalmú szer alkalmazása, gyógyszeres kenőcs, betadin, fülgél...stb.  Fertőzés esetén 2-3 hetente ismételni kell a kezelést. Plusz fülrüh esetén patikában érdemes venni paraffin olajat, minden 2. napon csepegtess mindkét fülbe 2-3 cseppet, 3 héten keresztül. 

Megelőzés: Ivermectin vagy SH-Rodemectin külsődleges spot on cseppekkel. Külső-belső élősködők ellen egyaránt jó mindkét szer. A szőrt szét kell húzni, majd a bőrre kell cseppenteni a súlynak megfelelő mennyiséget. Megelőzés céljából 2-3 havonta elegendő alkalmazni.

      

 

3. Gomba

Gyakori okok: Gombás fertőzés (pl.: candida), csomós/összeragadt szőr, helytelen higiénia fokozó tényező, mivel könnyen megtapadnak a gombák a bőrön

Tünetek: Piros bőr, viszketés, foltokban hiányzó bőr, pörkös bőr

Teendő: Állatorvos! Gombaölő kenőcsökkel való kezelés (Lamisil, Canesten). Igen ellenállóak a gombák, így akár hónapokig életben maradnak (fésűn, fekhelyen..stb.).

Megelőzés: Fertőtlenítéssel. A hideg környezet nagyon kedvezőtlen a gombáknak. Kutyák, macskák, de akár bolhák és férgek is terjeszthetik a gombát, így elsődleges a megelőzés. Nizoral samponnal való fürdetés sokat segíthet.

 

 

    

 

+ A tarlósömör egy gombás fertőzés (sok gombafaj együttes fertőzése okozhatja). Ez akár 1 évig is eltarthat, mire sikerült kiirtani. Leggyakoribb oka a zsúfolt tartás, elsősorban fej, orr, szem, nyak és lábakon jelentkezik. Ugyanúgy kopasz foltokkal, pörkökkel. Rendszeres fertőtlenítés, betadin és gombaölő használata rendszeresen szükséges.

+ A kosz (favus) gombák által okozott ragadós, a tarlósömörnél jóval ritkább bőrbetegség. Kis pörkök képződnek a fejen, fülön, lábakon. Szintén Canesten, betadine és állatorvos!

 

4. Bolha

Gyakori okok: Spilosyllis cuniculi

Tünetek: Piros bőr, viszketés, csípések, a bolha ürüléke vagy maga a bolha látható a széthajtott szőr alatt, szőrhullás

Teendő: Állatorvos! Piretrin tartalmú por/spay (Lehetőleg hátra szórjuk csak, lenyalni ne tudja magáról.)

Megelőzés: A környezetben élő állatok (kutya, macska, tengerimalac...stb.) bolhamentesítése, bolha megelőzése. A nyuszikra kevés szer használható, így a legjobb ha a cicánk/kutyánk rendszeresen kezelve van.

Advantage spot on (bőrre csepegtető) megelőző szer használata, ha olyan helyre megyünk vagy olyan állattal találkozik nyuszink ahol előfordulhat bolha. Kizárólag csak a nyulaknak is gyártott szer használható nyuszira, a többi csak kutyás, csak cicás bolhanyakörv és spot on mérgező!

A hely és állat permetezésére, kezelésére a Piret mixet ajánlatos használni vagy a Neostomosan koncentrátum A.U.V. 5 ml használata javallott. A Neostomosan Sarcoptes-rühösség, Otodectes-fülrühösség és lokalizált demodicosis, valamint bolhásság, tetvesség és kullancs- fertõzöttség megelõzése és kezelése is alkalmas, 1:200 arányban hígítjuk (fürdetni is lehet vele). A kullancsok a kezelés után néhány órán belül lehullanak, rühösség esetén 10 naponként kell ismételni a kezelést.

 

        

 

5. Fonalféreg (passalurózis) 

Gyakori okok: Maga a féreg, más állatok ürülékéből könnyen terjed

Tünetek: Féregürítés (gyakran az ürüléken csak pár másodpercig látható), a végbélnyílás környékén szürkésfehér felrakódás, petecsomók

Teendő: Állatorvos! Féreghajtó és féregölő szerek.

Megelőzés: Sajnos amikor látható a féreg, akkor valószínűleg már nagy a fertőzés, így elsődleges a megelőzés! Ivermectin vagy Rodemectin használata 2-3 havonta elengedhetetlen. A környezetünkben élő (kutya, macska, baromfik is mind kezelve legyenek rendszeresen). Sajnos akár a cipőnkkel is hazacipelhetjük a férgeket (más fajtákat is), az utcán az eső szétmossa a kutyaürüléket, fűben sétálgatunk vagy sárba lépünk és már hozhatjuk is haza petéket. Például ezért sem érdemes nyilvános tereken sétáltatni nyuszinkat.

   

 

6. Encephalitozoon cuniculi 

Gyakori okok: E. cuniculi parazita

Tünetek: Idegrendszeri tünetek, ferde fejtartás, szemlencse gyulladás, fehér folt a szemen, májkárosodás, bénulás, végtagok szétcsúszása, szobatisztaság elveszése vagy inkontiencia

Teendő: Állatorvos! Benzimidazol tartalmú szerek adása min. 3 héten keresztül. Ferdocat gél (1g/ttkg) vagy Fendbendanin 5% por (1 késhegynyi/kg naponta), ezek szájon át adandó erős féreghajtó készítmények. A kezelés hosszadalmas, mesterséges etetés elengedhetetlen. A gyógyulásra van esély, de gyakori az elhullás is, ha időben diagnosztizált akkor azért nagy eséllyel gyógyítható. 

Megelőzés: A nyulak 80%-a hordozza anélkül, hogy bármilyen tünetet is okozna, ha az immunrendszer legyengül megtámadhatja az idegrendszert/szemet/májat is. Prevenciós jeleggel 3-6 havonta kezeljük az egészséges nyuszit is 3 egymást követő napon Ferdocat géllel vagy Fenbendanin 5% porral.

   

 

 

 

Mérgezések

 

1. Nitrát mérgezés

Gyakori okok: Nem bio zöldségek (általában szupermarketek és boltok polcain) sok nitrátot tartalmazhatnak.

Tünetek: Emésztési problémák, allergia, gubbasztás

Teendő: Állatorvos! A tőzeg jól megköti és eltávolítja a szervezetből a nitrátot.

Megelőzés: Ne etessünk bolti (nem bio) salátát, zellert, céklát, spenótot, répát, epret stb.

 

2. Széndioxidmérgezés

Gyakori okok: Pincében vagy préselt házban tartott sok nyúl (főleg melegben), szellőztetés hiánya

Tünetek: Elhullás

Megelőzés: Szellőztetéssel, ammónia súlyosbítja így rendszeresen almozzunk

 

3. Szulfinamid mérgezés

Gyakori okok: Ultraszeptil tartalmú szerek, Szulfonamid tartalmú gyógyszerek

Tünetek: Étvágytalanság, fokozott vízfogyasztás, vizelettől összetapadt szőr

 

4. Egyéb mérgezések

Gyakori okok: Vasút/út melletti szántóföldek, útszélén növő növények etetése. Kinin, atropin, kumarin stb. Alma, körte, barack stb. levelin lévő lisztharmat fogyasztása. Rovarirtó, permetszer, gyomirtó, rágcsálóirtó. Alma és körte magja.

Tünetek: A mérgezések felismerése nehéz, gyanús ha hirtelen, egyidejűleg sok állat megbetegszik vagy elhullik. Gyomor-, és bélrendszeri tünetek, idegrendszeri tünetek, légzőrendszeri zavarok, görcsök, remegés.

                                                                                                    Lisztharmat

 

 

Egyéb

 

1. Hőguta

Gyakori okok: Árnyék hiánya, 30˙C feletti hőmérséklet, zárt/fülledt helyen tartás (autó, zárt házikó)

Tünetek: Lihegés, remegés, mozgászavar, bágyadtság

Teendő: Nyugalmas, hűvös helyre vigyük. Tegyünk alá nedved törölközőt, nedves ruhával törölgessük a fülét. Súlyosabb esetben hűtőfürdővel hűtsük le (feje és fülei ne legyenek vizesek) a vizet pedig a kézmelegtől hűtsük a lajháig fokozatosan.

Megelőzés: Hűvös helyen tartás, csempe/járólap elhelyezése a ketrecben, hideg vizes palackkal hűtés

  

 

2. Túlsúly

Gyakori okok: Túl etetés, engeriagazdag táplálék, kevés hely, kevés mozgás

Tünetek: nagy has, toka, kevés mozgás, lustulás

Teendő: Állatorvos! Diéta (zöldség, gyümölcs, zsíros táp etetésének kerülése). A nyuszi életét nagyon lerövidítheti a kövérség, így kérlek ne etesd túl!

Megelőzés: Fajtának megfelelő táplálás, játékos foglalkoztatás. 

 

    

 

 

3. Bénulás 

Gyakori okok: Gyakoribb idős nyulaknál, hátsérülés, gutaütés, e.cuniculi, daganat

Tünetek: Mozgásképtelenség

Teendő: Állatorvos! Elsődleges az ok feltárása!

  

 

 

+ A diéta: A nyuszi csak sok szénát és kevés eledelt kaphat. Az eledel min. 18% rostot tartalmú prémium eledel legyen vagy zab és árpa keveréke, ezek mind nagyon jól a beleknek. Zöldség, gyümölcs adását jó ideig kerülni kell. Valamint probiotikum adása elengedhetetlen.

+ Antibiotikum mellett mindig használjunk probiotikumot, akkor is ha az állatorvos nem javasolja! A probiotikumot mindig más napszakban adjuk be mint az antibiotikumot, 6-12 óra is teljen el a kettő beadása között.

+ Almaecet itatása nagyon jó hatással van az immunrendszerre és bélrendszerre. Előnyei: étvágynövelő, immunerősítő, bélerősítő, kokcidiózis ellen nagyon jó, B-vitamin és antioxidáns tartalmú, kevesebb felszabaduló ammónia az ürülékből, tisztítja az itatókat. 1-2 ml almaecet adagolása szükséges 500 ml vízbe.

 

Homeopátia a nyúltartásban

A nyulak nagyon szeretik a gyógynövényeket, így könnyű dolgunk van ha alternatív gyógymódokat keresünk. Érdemes lehet ezekkel is próbálkozni, persze állatorvosi egyeztetés után! Forrázatként itatva vagy szárított gyógynövényként etetve, nyersen is hatékony. Patikában, gyógynövényboltokban, bio boltokban is beszerezhetőek.

 

 

Gyógynövény Hatása Kép
Csalán

C-,B-,K-,D-vitamin, vas, foszfor, karotin tartalmú.

Allergia, bőrbetegség, gyulladás csökkentés.

Pitypang

C-,B-,A-,D-vitamin tartalmú. Étvágyjavító, emésztés serkentő, vízhajtó, gyulladás csökkentő.

Gyökere etetése ajánlott bélgyulladás esetén!

Orbáncfű Nyugtató, antibakteriális hatású, gyulladás csökkentő.
Palástfű Hasmenés elleni szer. Nyugtató, gyulladás csökkentő, a sebgyógyulást segíti.
Mezei/apró szulák Bélrendszerre jótékony hatású, szőrnyelés esetén igen hatásos.
Kakukkfű Baktériumölő, fertőtlenítő, élénkíti az emésztést, légzőrendszeri panaszokra is hatásos.
Levendula Nyugtató, gyulladás csökkentő, antibakteriális, puffadásra nagyon jó.
Kamilla

Nyugtató, gyulladás csökkentő, antibakteriális, légúti megbetegedésekre kiváló, szemgyulladásra kiváló, vírusölő, tályog kezelése kiváló.

A nyuszi egyik legjobb barátja, viszont erős hasmenés esetén mellőzzük.
 

Citromfű Nyugtató, vírusölő, görcsoldó, serkenti az emésztést, puffadásra kiváló.
Martilapulevél

Légúti megbetegedésekre kiváló. 5-7 napig adagolandó 1-2g/nap, huzamosabb ideig folyamatos használata nem ajánlott.