Wonder Bunny Törpenyúl Tenyészet
www.wonderbunny.hu

Higiénia

 

 

Gyakori kérdés: „Hogy és mivel takarítsam a ketrecet?”

A válasz: meleg vízzel hetente 1-2 alkalommal. 

 

  Nincs olyan tisztítószer ami jobb mint a forró víz. Ez minden baktérium és vírus ellen hatásos és utána semmilyen mellékhatása nincsen!

  Ha annyira nem koszos a helye, akkor elég kiszedni a koszos almot és bent hagyni a tisztát. Viszont bármennyire is csak az alomba ürít vagy alaposan ki tudjuk szedni a koszt, akkor is 1-2 hetente forró vízzel és kefével, ronggyal takarítsuk át a helyét. A vízbe tehetünk ecetet vagy szódabikarbónát is, ezek fertőtlenítő hatásúak (mellékhatás nélkül). Viszont az alomtálcát csak vízzel takarítsuk, mert kimossuk belőle a nyuszi szagmintáit és idegennek fogja tekinteni minden alkalommal amint fertőtlenítettük. Ha a nyuszi beteg fertőtlenítsük heti 2x a ketrecet alaposan, ekkor persze az alomtálcát is! Erre vannak speciális tisztítószerek, mint például az eszközfertőtlenítő.

 

 

Fontos, hogy az almot és a nyuszit is csak akkor tehetjük be, ha teljesen száraz a ketrec. Ha nincs időnk heti 3-4 alkalommal takarítani a helyét, használhatunk alomszagtalanító spayt, viszont azért minimum heti 1-2 alkalommal mindenképp takarítsunk utána.

  A nyuszi golyós itatója idővel belülről is koszos lesz, főleg az alga a jellemző, mivel áll benne a víz. Ehhez vegyünk vékony üvegmosó kefét vagy egy rugalmas fejű fogkefével mossuk át.

 

 

A nyuszi tisztán tartása és a fürdetés

 

   A nyuszi mindig tiszta! Sokat mosdanak és tisztálkodnak, így ez nem nehéz feladat. Viszont vannak esetek mikor fürdetésre van szükség: hasmenés, sár, láz, hőguta...stb. Tehát megszabad fürdetni a nyuszkót, de csak ha muszáj. Így ha nem szükséges, akkor inkább ne. Szőrbe ragadt ürülék esetén elég egy popsimosás vagy kinti séta után pedig egy talpmosás. Hőguta esetén nedves ruhával való törölgetés vagy lajha vízben fürdetés (hallójárat és buksi maradjon szárazon) nagyon jót tehet.

   Mindig jó időben fürdessük, tehát a szabadban csak nyáron vizezzük le. (Figyeljünk, hogy klíma és ventilátor ilyenkor se érje). Csak is nyuszi samponnal fürdessük, semmi mással, mivel az emberi és más állatfajra gyártott szerek allergiát, bőrkorpádosást és gyulladást válthatnak ki! Arra is figyelj, hogy a fülébe és szemébe soha ne menjen még víz se. A fürdetés után alaposan töröljük át a testét és csak akkor vigyük szabad levegőre ha teljesen megszáradt. Általában nem túl jól viselik ezt a procedúrát, ezért érdemes fokozatosan hozzászoktatni őket, hogy ha kényszerhelyzet alakul ki akkor ne érintse annyira rosszul és ne kapjon sokkot a stressztől. 

   A nyuszi szőre, főleg ha sörényes vagy hosszú szőrű (kasmír) összegubancolódhat, amiből egyre nagyobb csomók lesznek. Ezért a nyuszikat a szőr hosszától függően naponta-hetente fésülni kell. A csomókat tépni tilos, mert könnyen szakad a bőr vele, így mindig óvatosan vágjuk ki inkább ezeket. Érdemes lehet beszerezni egy furminátort ami megkönnyíti és lerövidíti a vedlést és egy puha kefét a mindennapi fésüléshez.

   Fontos tudni, hogy a nyusziknak a nemi szervek mellett váladékot termelő mirigyeik (anal glands) vannak egy kis mélyedésben, ami tisztán tartára a mi feladatunk. Nedves ruhával törölgesd át havonta ezt a részt, mert különben a felrakódott váladék gyulladást és bűzt képezhet.

 

 A mirigyek (anal glands)