Wonder Bunny Törpenyúl Tenyészet
www.wonderbunny.hu

 Egészség

A nyuszik egészsége a helyes tápláláson túl: az emberi törődés, fajtársaival való élet, betegségek elkerülése. Ennek eredménye egy kiegyensúlyozott, okos nyuszi.

 

Első és legfontosabb: Minden évben be kell oltatni a nyuszikat! Ez az oltás kötelező, a kötelezőség alatt lelkiismeretünket értem.

 

 

Háromféle betegség ellen oltunk: RHD1, RHD2 és Myxomatozis. 

Ezek ellen négyféle védőoltás is van jelenleg a piacon, ebből csak kettőt kell alkalmazni.

A táblázatban (lásd lentebb) láthatóak az oltások tulajdonságaikkal együtt. 

Az oltások 2 bázisúak, tehát van egy por és egy oldóanyag, ezek összekeverése utána csak pár óra áll rendelkezésre a felhasználásig, tehát állatorvosnál is figyeljünk, hogy már összekevert oltóanyagot ne használjon.

 

A betegségek amik ellen oltunk

 

 


Myxomatosis

 

Ez a szúnyogok, kullancsok által hordozott nyuszira veszélyes betegség, ami gyógyíthatatlan. A fertőzött szúnyogok által megcsípett nyuszik 95%-a elhullik.

 

Terjedése: általában kullancs-, szúnyog-, bolhacsípéssel

Tünetek: a fülek, a szemhéjak és az orr duzzanata, nyálkás-gennyes kötőhártya-gyulladás és orrhurut. Később tüdőgyulladás és légzési nehézségek jelentkeznek, majd elhullás.

 

RHD 1 (Rabbit Hemorrhagic Disease) 

 

Ez a vérzéses nyúlbetegség, mivel orrvérzés okoz, viszont szerencsére sokkal ritkább. Nagyon gyors lefolyású, csekély tünettel járó betegség és halálos.

 

Terjedése: A betegség gyorsan terjed a vírussal fertőzött zöldségfélével, szénával és takarmánnyal, szúnyoggal, madarakkal, valamint tárgyával és ragályfogó tárgyakkal. Egymást pedig légutakon fertőzik meg.

 

Tünetek: láz, a táplálék visszautasítása, levertség, elkékült nyálkahártyák, nehézlégzés, idegrendszeri problémák, sárgaság, nyálkás hasmenés, habos vérzés az orrból és/vagy a végbélből.

RHDV 2 (Mutálódott RHD1 vírus)

 

2010-ben Franciaországban ütötte fel a fejét először. Ez a mutálódott vírus nem olyan egyértelműen felismerhető a tünetekről mint elődje. Tehát az ok nélkül vagy hirtelen elhulló nyuszik után minden gazdinak figyelmébe ajánlom, hogy kérjen díjmentes virológiai vizsgálatot! Ez egy diagnosztikai vizsgálat, ami közvetlenül kimutatja a vírusokat. 

A vírus szerencsére kevésbé fertőző mint elődje.

 

Terjedése: A fertőzött nyulak egy része szerencsére képes átvészelni az RHD2 által okozott betegséget. A lappangási idő ~ 5 nap. Sajnálatos módon erősen fertőződik tárgyakkal, zöldséggel, eledellel is akár. 

 

Tünetek: A tünetek elég általánosak és más betegségre is adhatnak gyanút: savós orrfolyás, étvágytalanság, hasmenés, esetleg sárgaság, így aztán a diagnosztizálás igen nehézkes. Gyakran tünetmentes hirtelen halállal jár. 

 

Az oltások

 
 

Eravac vakcina

2017-től Magyarországon is kapható.

Myxovac vakcina

Elavult, nemigen alkalmazzuk.

Pestorin mormyx vakcina

Nobivac myxo-rhd vakcina

 

Mi ellen véd?

 

RHDV2

Myxomatozis

 

Myxomatozis

RHD1

Myxomatozis

RHD1

Mennyi

ideig véd?

Nem került megállapításra 1 év myxo ellen

 

1 évig RHD1 ellen

6 hónapig myxo ellen

 

1 év 

mindkét betegség ellen

 

Hova kell beadni? bőr alá izomba bőr alá bőr alá

Milyen kiszerelésben

forgalmazzák?

20 adagos

 

20 adagos

 

1 adagos

20 adagos

1 adagos

 

Immunitás kezdete az oltás után  1 hét  1 hét  A legelső oltás ismételni kell 4 hét múlva. Onnantól számítva 1 hét. 3 hét
Mennyi idős kortól oltható? 4 hetes kortól 5 hetes kortól 6 hetes kortól 5 hetes kortól

Az összekeveréstől ennyi idő áll rendelkezésre a felhasználásig

-

2-4 óra 

2 óra 4 óra
Mellékhatások

- Láz a vakcinázás után 2-3. nap

- Hőemelkedés 4-5 napig

 

- Produkálhatja a betegség tüneteit
(hólyagok, láz)
 
-A beadás helyén kicsi, nem fájdalmas  duzzanat gyakran megfigyelhető.

- Bágyadtság

-A beadás helyén kicsi, nem fájdalmas  duzzanat gyakran megfigyelhető.

- Hőemelkedés 

- A beadás helyén kicsi, nem fájdalmas duzzanat gyakran megfigyelhető.

 

 


 

Egészségvédelem és prevenció

 

Amikor különösebb jellemző tünetet nem látunk (mint az orrfolyás vagy hasmenés), de mégis betegségre kell gyanakodni:

- a nyuszi nem eszik vagy csak jóval kevesebbet mint szokott

- egyáltalán nem vagy túl sokat iszik (1-4 dl a normális kb. naponta)

- nem akar kijönni a ketrecből, pedig mindig imád kint lenni

- gubbaszt, csak ücsörög rosszkedvűen

 

A stressz és ellenálló képesség- avagy mi befolyásolja a betegségek kialakulásának esélyeit

A leggyakrabban az ellenálló képességet romboló és stresszt növelő okok:

  • túl nagy ammóniatartalom vagy páratartalom

  • túl hideg vagy meleg levegő

  • hideg ivóvíz

  • huzat

  • penészes, romlott takarmány

  • koplaltatás

  • hosszan tartó, fárasztó szállítás

  • hangzavar

  • hirtelen takarmányváltás

  • helytelen higiéniai körülmények

 

 

Emésztési zavarok

A nyusziknak sűrűn lehetnek emésztési gondjaik. Tünetek: felfújódás, rossz kedv, kevés mozgás, nem igen vagy egyáltalán nem eszik, nagy a hasa, hasmenése van, duzzog/gubbaszt egy sarokban, nincs széklete vagy vizelete. Leggyakoribb a kicsit lágyabb, egyszeri, puha széklet, ez esetben minden zöldség és gyümölcs megvonása, több széna etetése, plusz állatoknak gyártott probiotikum adása a megoldás! Ha hasmenés, több lágyabb ürülék, gubbasztás, nem evés vagy rossz kedv észlelhető azonnal fordulj állatorvoshoz! Ne gyógyítsd önállóan, a nyuszikat akár 24-48 óra alatt is elviheti egy betegség. Mivel zsákmányállat lévén rejtegetik ha betegek (hisz a ragadozók rögtön észrevennék hogy könnyű zsákmány), így ha már mutatja nagy a baj.

Probiotikum bármelyik állatpatikában beszerezhető, de netpatikából és állatwebáruházakból is rendelhető. Az alábbi nyusziknak gyártott probiotikumokat ajánlom: Bio-Lapis por vagy Fibreplex paszta.

Nagyon fontos az emésztésre ügyelnünk, kiemelten 2-3 hónapos korban, mivel ekkor a leggyengébb az immunrendszer, ebben az időszakban soha ne etessünk zöldet és mindig tartsunk otthon probiotikumot!

 

 

A nyuszi lelki egészsége

Fontos, hogy minden nap törődjünk nyuszinkkal. Könnyen barátságot alakíthatunk ki velük, ha kezünkből etetjük őket. Első napokban csak halkan beszéljünk hozzájuk! Várjuk meg, míg ők közeledik hozzánk és maguk jönnek ki a ketrecéből. A nevüket sűrűn ismételjük etetés/játék közben. 1-2 hét alatt már tudni fogják, hogy hívják őket, ha étellel csalogatjuk magunkhoz rendszeresen. A nyuszi nem a kezdő állattartók állata. Sok nyuszi ketrecbe zárva éli le az életét, mivel a gazdi kezdeti lelkesedése később sűrűn alábbhagy. Természetesen vannak ellenpéldák, de jól gondoljuk meg fel vagyunk-e készülve rá és vállaljuk-e a felelősséget akár 8-10 éven át, (mert eddig él egy egészséges nyuszi). Ez nem plüss vagy játék, ő egy élőlény. Több tapasztalatot, időt és törődést igényelnek, mint egy cica vagy kutya. Ezért csak jó kezekbe adunk nyuszit és tartjuk a kapcsolatot az új gazdikkal.

Tehát naponta legalább 1 óra szabad futkározásra és még ennyi emberi törődésre van szükség ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott, egészséges és szocializált nyuszid legyen. Előfordulhat, hogy odapiszkít valahova, megrág valamit, így nevelésre, időre és sok játékra is szüksége van. Ha ez sem rettent el: IRÁNY NYUSZIZNI....  

 

 

Folytonnövő fogak és karmok

 

 

      

  

Figyeljünk a mérgező növényekre, szerekre, vezetékekre, napszúrásra, náthára, túlsúlyra és fogak/karmok hosszúságára is mindig.

A nyuszik foga és karma mindig nő, így ezeket koptatniuk kell! Szerezzünk be egy karomvágót (aki a közelben lakik, annak szívesen segítek és levágom, ha elhozza a nyuszit) és fogkoptatót (gipsz vagy fa).

A karmokat akkor kell levágni, ha a sötét élőszövetes karomrésztől feltűnően más színű átlátszó, karomrész (szaru) hosszúra nőtt. A rózsaszín vagy sötét élőszövetbe ne vágjunk bele! Az egészséges fogak érdekében a nyuszinak rengeteg szénát kell lennie, mivel csak ez koptatja eléggé a hátsó fogakat.

Az metszőfogak karbantartásához kérges faágak vagy fogkoptatók kellenek. A rossz metszőfogak lehetnek genetikai eredetűek is, születési rendellenességek, de a rossz hátsófogak és a helytelen táplálás is gondokat okozhat az első fogaknál, ami későbbiekben havonta igényel állatorvoshoz járást, így erre nagyon figyeljünk! Keverék nyusziknál a szülők különböző alakú koponyája miatt sűrűn alakulnak ki rendellenségek, de fajtatiszta társaik is könnyen öröklik akár nagyon sokadik felmenőiktől a fogazati gondokat. Így egy megfelelő és felelős tenyészetben kiveszik a tenyésztésből azt az állatot amelyiknél ilyet észlelnek és azt nem tenyésztik egyáltalán. A tenyésztőnek mindenképp szólni kell, ha nyulunk fogazata nem stimmel. Viszont sajnos ritkán egészséges fogazatú szülőktől, nagyszülőktől származó utódnak is lehetnek ilyen gondjai. Ilyenkor próbáljunk kideríteni és megoldani az okot és ellenőrizzük a nyuszink szüleinek fogait is. Sűrűn sajnos a rosszul növő fogakat végül havonta vágni kell, bár ennek költsége 1-2000 Ft a legtöbb állatorvosnál, de a nyuszinak stresszes. Ezért is fontos, hogy mikor hazavisszük a nyuszit mindig nézzük meg a fogait, ha tenyésztő elfelejti, akkor kérjük hogy mutassa meg! Így biztosak lehetünk benne, hogy egészséges nyuszival térünk haza.

 

Fogászati problémák fő okai:

- veleszületett

- traumás sérülés (ütés, leesés)

- állkapocs deformitás, állkapocsképződés zavarai

- metabolikus csontbetegség

 

Ritkán, de előfordulhat fogtörés aminek következménye fognövési rendellenesség is lehet akár. Bár általában szépen visszanő a fog és van, hogy észre sem veszi a gazdi a kitört fogat. Tehát sűrűn ellenőrizzük nyuszink fogait.

 

Stressz
A nyuszi ellenálló képességét csökkenti a stressz, mivel sajnos a nyuszik nagyon érzékenyek erre. Stresszt okozhat az utazás, leválasztás, költözés, hangzavar például. Tehát mikor hazavisszük a nyuszinkat nagyon legyünk türelmesek és csendesek az első napokban. Persze simogathassuk, rendszeresen érintkezzünk vele, de ezt lehetőleg nyugodtan. Ezért is rosszak a kereskedések, ahol sűrűn hangos bevásárlóközpontok, sűrű idegenekkel való találkozás, zsúfolt ketrecek vagy netán akváriumok fokozzák annak esélyét hogy a nyuszi ellenálló képessége csökkenjen, így könnyebben megbetegszenek. A nyuszik immunrendszere amúgy is 3-6 hetes korukban a leggyengébb, de egészen 12 hetes korukig gyengébb az átlagosnál, így ez idő alatt különösen óvatosnak és figyelmesnek kell lennünk.

 

 

 

Ha ügyesek vagyunk, azaz megfelelő a táplálék és annak összetétele,  minden higiéniai feltételnek megfelelünk, eleget teszünk a nyuszi testi/lelki egészségért akkor a nyuszi 6-8 évig velünk lesz. Ha ivartalanítjuk akár 10-12 évig is, bár rikán de akár 15 évig is. Tehát tegyünk meg mindent értük!
Valamint senkinek sem javaslom kizárólag az önálló/otthoni gyógyítást, amint tudsz mindenképp fordulj állatorvoshoz, minden panasz esetén! A nyuszik akár 24 óra alatt elpusztulnak, ha nincsennek kezelve!

 

Betegségek és kezelésük

Állatorvos ajánló

Sajnos nyusziknál nem mindegy, hogy hova megyünk orvoshoz ha baj van, így javasolt nyulakhoz is értő , egzotikus/prémes állatokra sprecializálódott orvost választani! Személyes tapasztaltunk csak a feltüntett szegedi

rendelőkkelvel van. Budapesten a kiemeldő nyuszis dokik vannak feltüntetve, akik híre már erre is szállt. Valamint a többi településen csak mások által ajánlott orvosok vannak, sajnos velük tapasztalatunk nincsen, csak jó hírük.

 

Belvárosi Állatorvosi Rendelő

Szeged Bokor u. 12/a

H-P: 10:00-12:00 és 15:00-18:00

Dr. Farkas Patrícia Éva

Egzotikus állatok (prémesek, hüllők, madarak) szakellátására specializálódott.

Telefon: 20/436-1723
E-mail: 
farkas.patricia@gmail.com

 

Dr. Halász Nóra

egzotikus állatok szakállatorvosa

6725 Szeged, Farkas u. 4
Tel.: 30/607-77-61

 

Hungarovet Állatkórház

1223 Budapest, Brassói u. 10/a

Rendelési idő: H-P: 12:00-20:00 Sz: 9:00-13:00

Tel: +36 70 6370352

E-mail: infó@hungarovetrendelo.hu

http://hungarovetrendelo.hu/

 

 

Exo-pet Állatgyógyászati Centrum

1135 Budapest Jász utca 46.
Dr. Csikós Katalin
Dr. Sátorhelyi Tamás
info@exopet.hu
Tel.: +36 30 422 4964
Rendelési idő: Minden hétköznap 14:00-19:00-ig (Időpont egyeztetés alapján)
www.exopet.hu


Család Utcai Kisállat Klinika

dr. Landauer Krisztina, dr. Varga József
1039 Budapest, Család utca 36/a
Tel./fax.: 240-97-80, Ügyelet: 30/9345-480
Rendelési idő: H-P.: de. 9.00-11.00, du. 17.00-20.00; Szo.: 9.00-11.00; V.: 17.00-20.00
www.allatpatika.hu

 

dr. Papp Antal
kisállatgyógyász szakállatorvos
egzotikus állatok szakállatorvosa

1116 Budapest, Mesterházi u. 4. 
  Telefon / Phone:  0036 1 / 203-2154 , 06 30 203 2158
E-mail: info@talpas.hu

 

NEO-VET Állatorvosi rendelő

9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
Dr. Majthényi Imre
Telefon:+36-96/321-103
Mobil:+36-30/235-8679
E-mail:info@kisallatorvosgyor.hu
Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 9-12 h és 14-19 h
Szombat: 9-12 h

 

Dr.KZ Állatorvosi rendelő
4029 Debrecen, Domb u. 16.
T: +36 20 966 0070
T: +36 52 447 491

Hétköznap
09:00 - 19:00 óráig
Hétvégén és ünnepnapokon
09:00 - 12:00 óráig

 

 

Józsavet Állatorvosi Rendelő

Gargya Sándor, klinikus állatorvos
4225 Debrecen, Március 15. utca 70.Dr. Pórfy Tünde

2030 Érd, Bokor u. 28.
Tel: 06/23/372-293
Rendelési idő: H-P 10-12, 16-19 Szo 10-13

Dr. Orosz Enikő

4400 Nyíregyháza, Westsik Vilmos u. 4-6.
Tel.: 42/432-459, 30/219-64-33

Dr. Latkovics Gyöngyi

8000 Székesfehérvár, Király sor 6.
Tel.: 22/504-390, 22/504-389
http://www.catdog.hu/

Dr. Sahin Tóth Tibor

2220 Vecsés, Kisfaludy utca 56.
Tel.: 29/353-025, 30/948-07-95
www.sahinklinika.hu

Dr. Gönczi István

7624 Pécs, Szigeti út 140.
Tel: 06/72/332-130; mobil: 06/30/224-37-32; 06/30/664-40-84.
Rendelési idő: H-P 8-10, 14-19 Szo.: 9-12

Dr. Kovács Péter

9400 Sopron, Wesselényi utca 3.
Tel:99/332-054, 30/957-05-40

 

Vezér Állategészségügyi Centrum

dr. Bodó Zsuzsanna
4032 Debrecen, Szikes u. 6.,
dr. Bodó zsuzsanna Tel.: 52/485-203
Sürgősségi ügyelet: 30/384-06-45
Rendelési idő: H-P.: 9.00-19.00, Szo.: 9.00-12.00, V.: 15.00-17.00

 

Tappancs Állatorvosi Rendelő

dr. Ticz Gabriella kisállatorvos (van saját nyula is), dr. Bernát Balázs
8230 Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 15.
Tel.: 87/482-090, 30/911-80-40
Rendelési idő:
Nyári időszámítás idején: H-P.: 9.00-10.00 és 16.00-19.00 Szo.: 9.00-10.00
Téli időszámítás idején: H-P.: 9.00-10.00 és 15.00-18.00 Szo.: 9.00-10.00