Wonder Bunny Törpenyúl Tenyészet
www.wonderbunny.hu

 Gyakran ismételt kérdések

 

Mi ez, hasmenés?


Nem, ez általában hajnalban érkező vitaminbélsár, nem sima ürülék. Ez teljesen normális,a nyuszik sűrűn megeszik mivel vitamintartalma nagyon magas. Ha nem eszi meg az sem gond, manapság ez csak azért van mert a jelenlegi tápok már sokkal több vitamint tartalmaznak, így nem kell pluszban ez is. Ezt vegyük ki mindennap a ketrecből mert beleléphet/szétkenheti és ellenben a kemény ürülékkel ennek van szaga. 

Apró pici gömböcskék amik fürtszerűen kapcsolódnak össze.

 A nyuszim véreset pisilt?

A nyuszik vizeletének a színe normális a fehértől egészen a sötét narancssárgáig. Sűrűn becsapós és a sötét vizelet ijesztő lehet. Amennyiben vérről van szó az egyértelmű és vesekőre vagy egyéb húgyúti problémára utalnak, de ez igen ritka.

(A fotón véres vizelet látható.)

 A nyuszi rázza a rácsot?

Naaa, jó hírem van: nem vagy egyedül. Erre nagyon gyorsan rálehet szoktatni a nyuszikat azzal, hogy mikor először zajog a kis nyusszancs otthon az ember reakciója a következő: 

1. figyel rá, vagy

2. megeteti, mert biztos éhes, vagy

3. kiengedi, mert biztos kiakar jönni.

Tehát megerősíti abban, hogy ha rázza a rácsot valami jó fog következni. Ezt nem szabad elkövetni, így ezt soha ne erősítsük meg. Akkor etessük és engedjük ki ha ilyet nem tesz. Valamint a ketrecbe tegyünk fogkoptató, kérges faágat, rágcsálnivalókat és játékokat.

Ha a nyuszi éjszaka aktív akkor egy vékony lepedővel lelehet takarni a ketrecet, valamint lefekvés előttre időzítsük az etetését és egy kis kiengedését is, hogy utána fáradtan és teli hassal aludhassunk együtt.

A száj előtt lévő rácsokra rögzített kisfaágak is jók lehetnek erre a célra.

 

Ha nem segít semmi és úgy érzed a helyzet menthetetlen, akkor érdemes lehet tenni valamit az ajtóra, vagy sűrűn beválik, ha egy picit bekenjük a rácsot igazi citrommal/ 1-2 csepp almaecettel aminek savanyú íze örökre elveszi a kedvét tőle.

Ha ez sem... akkor éjszakára a ketrec átvihető másik szobába például.

 A nyuszi pórázon sétáltatható?

 

Igen, ez is mint szinte minden hozzászoktatás kérdése. Eleinte csak a hámot add a nyuszira, ha azt megszokta utána jöhet a póráz is. Érdemes beszerezni egy automatikus pórázt meghosszabbítás céljából, mert gyorsan szaladnak a nyuszik, így nem egyszerű tartani a tempót. Valamint ha szorosan mögötte futsz, azt hiheti üldözöd. Ha sokat foglalkozol a nyusziddal a séta után már jöhet az agility is! :)

A nyuszi büdös állat?


A közhiedelemmel ellentétben, nem. A nyusziknak vatta illata van. A nyuszik helyét hetente 2-4 alkalommal takarítani kell. Erre szoktam mondani, hogyha egy kutyát bezárnánk egy 2x2m méretű ketrecbe a heti ürüléke mellé az is büdös lenne az tuti. Tehát nem a nyuszival van a gond, hanem a takarítással. Hisz egy tiszta alom, ketrec és nyuszi teljesen szagtalan. Aki eleve az állatszőrtől, kosztól undorodik, az meg ne tartson állatkát :)

Mi a származási lap és a törzskönyv?


A származási lap, nevéből adódóan természetesen a származást mutatja. A nyuszi felmenőit tekintheted meg rajta, tehát szülők, nagyszülők, dédszülők adatait. Visszatudod vezetni, hogy milyen színeket, géneket hordoz a nyuszid.

A származási lap nem egyenlő a törzskönyvvel. A törzskönyvet igazából kézhez kapni nem lehet, hisz azt a fajtaklub vezeti, ebből „kivonat” a hivatalos származási lap. A törzskönyves nyuszi annyiban különbözik, hogy van egy száma Pl: H005-4515 (H=hungary 005=2010 májusi születésű), ezt fültetoválással, lábgyűrűvel vagy chippel jelölik a nyuszin. 2012 tavasza óta csak színtenyészett nyuszik kapnak törzskönyvet, ez magyar viszonylatban annyit jelent, hogy egyforma színű, törzskönyves apa és anya után jár csak törzskönyv. Tehát pl.: egy fekete törpe kosorrú nőstény és egy ugyanilyen bak nyúl kicsinyeihez jár, ha pl. a bak már fehér lenne, nem járna. Utána erről ad ki a klub származásit, ez a hivatalos. Ha nincs törzskönyvezve és jelölve a nyuszi, akkor is járhat hozzá származási lap, mert attól lehetnek szép, egészséges törzskönyves szülei amik nem egyszínűek. Ezt otthon is elkészítheti bárki, ennek viszont buktatója, hogy nem standard párokból született kicsikhez is kapsz származásit és meg vagy győződve róla, hogy jó nyuszit vettél, mert hogy van hozzá származási lap.... Hát ez nem jelenti azt sajnos...

Viszont természetesen olyan nyuszit venni egyáltalán nem jó ötlet, aminek nincs származási lapja, mert anélkül honnan tudod, hogy egyáltalán fajtatiszta-e...stb.


Segítség! Támad a nyuszim!


Több oka lehet annak ha a nyusazid morog vagy odakap, a lényeg az OK feltárása. Valaki kitalálta, hogy ilyenkor be kell zárni a nyuszit a ketrecbe büntetésből, tömegesen olvasom ezt fórumokban. Elárulom ez nem lesz megoldás a harcias viselkedésre, sőt! Ennek hatására, majd rázza a rácsot, mert utál majd bent lenni. 

Valamiért néha agresszív a nyuszid, de miért? Erre neked kell, hogy rájöjj.


Lehetséges okok lehetnek:

1, 4-6 hónapos kortól kezdődik az ivarzás, „tini” lesz a nyuszink. Ekkor hallok legtöbbet a rosszalkodó nyuszikról. Tombolnak a hormonok, rág, karmol, jelöl… Ilyenkor a hormonok okozzák ezt, nem a nyuszi rossz! Ezt fontos hogy elfogadd és tégy ellene: ivartalanítsd!

Ennek az időszaknak az átvészelésére, javaslok sok foglalkozást és nevelést. Mindennap találjunk ki valamit ami leköti. Kartondobozból készítsünk labirintust vagy a tápot ne a tányérjába tegyük, hanem dugdossuk el a szobában a falatokat, hogy keresgethesse.

2, A nőstény nyusziknál előfordul, (különösen, ha vemhesek/álvemhesek) hogy támadnak, ha a ketrecükbe nyúlunk, védik a területüket. A ketrecbe ne nyúljunk sokszor ha bent van, inkább várjuk meg, hogy magától kijött a ketrecből és akkor érintsük meg. Szintén kiküszöbölhető ivartalanítással.

3, Vagy: Azt hiszi ő a főnök, nem vagy elég határozott és érthető gazdi ő számára. Tehát nincs megnevelve, több törődésre és időre van szüksége. Szánj rá naponta időt, hogy szorosabb lehessen a viszonyotok, hisz a nyuszi valószínűleg tart az emberektől. 

Csak a kezedből kapjon enni, evés közben simogasd, légy halk és nyugodt, de határozott. A rossz viselkedést tiltsd. A karmolás általában csak félős nyusziknál fordul elő, tapasztalatom szerint ezekkel a nyuszikkal nem foglalkoznak eleget. Nem elég etetni és kiengedni! Játszani kell velük, sok türelem kell hozzájuk és tanítani is kell őket. 

 Kérdés

Jelenleg hány éves a nyuszid? (Ha több is van akkor a legidősebb.)
1 évesnél fiatalabb
1-2
2-3
4-5
6-7
8-9
10-11
12-13
14-

 

 A nyuszi kikaparja az almot vagy az alom mellé ürít, pedig szobatiszta volt?

 

Amennyiben ez 4-6 hónapos kor körül kezdődik, akkor nincs másról szó mint: ivarérett lett a nyuszi. Ezt nem fogja megoldani csak az ivartalanítás. Teljesen természetes viselkedés az ásás (a természetben üreget ásna a földbe, de itt nem tud), a szétbogyózás/pisilés pedig területjelölés vagy párkeresés miatt történik, nem pedig azért mert nem tudja hova is kell végeznie a dolgát. Az ürülékét és azzal együtt saját szagát otthagyja, hátha arra téved a nagy Ő.

 


Nyúl kora emberi években

 

Nyúl év Emberi években
6  hónap 16
1 21
2 27
3 33
4 39
5 45
6 51
7 57
8 63
9 69
10 75
11 80
12 85
13 90
14 95
15 100

 A nőstény nyuszit is ivartalanítani kell?

 

Igen, tudni illik minden hónapban ivarzik kb. 4-6 hónapos korától kezdve. (A bak folyton kész a párzásra.)