Wonder Bunny Törpenyúl Tenyészet
www.wonderbunny.hu

Tenyészet, választás

Fontos, hogy megtaláld a megfelelő tenyészetet, ha hosszú életű, egészséges és szép nyuszit szeretnél. Legalábbis ennek megadd a legnagyobb esélyt. Ahol koszosak a ketrecek, vastagon szennyezett az alom, betegek az állatok vagy kis helyre rengeteg állat van bezsúfolva az nem az amit keresel. Ezért ha nem tudsz személyesen elmenni, mindenképp kérj vagy keress képet a tartási körülményekről.

Az állatkereskedéseket és szaporítókat nem javaslom, hisz a nyuszik genetikai betegségektől mentes szaporítása  széleskörű ismereteket igényel. Hetente kapunk telefont szomorú családoktól, akiknél a kereskedéses nyuszik rövid élete, hirtelen halála döbbenti csak rá őket arra, hogy milyen fontos az, hogy leellenőrizhető helyről legyen egy nyuszi. A nyuszik amúgy is fogékonyak a betegségekre és nehezen viselik a stresszt, így egy kereskedés kis, zsúfolt akváriuma maga a pokol egy nyuszinak. Sűrűn még csak 3-4 hetes pici nyuszikat próbálnak "extra mini" vagy "toy" nyusziként elsózni. Ezeknek ne dőljünk be!

A nyuszid kiválasztása lehetőleg ne színe vagy neme alapján történjen, erre inkább igaz a  "Meglátni és megszeretni." szófordulat. Az új családtag inkább álljon közel a szívünkhöz. Sűrűn előfordul Nálunk, hogy személyesen teljesen mást választanak a látogatók, mint amit a számítógép előtt kiválasztottak. A nyuszikról lehet jó és rossz képet is csinálni, így tényleg talán a személyes találkozó vagy videó felvétel segítheti a választást.

 

 

Felkészülés, látogatás

Mielőtt felkeresed a tenyészetet akár személyesen akár levélben, előtte érdemes mindent elolvasni a honlapon és a többi nyuszis fórumon, oldalakon. Mivel sokkal nyugodtabb egy tenyésztő, ha a nyuszi felkészültekhez, jó helyre kerül. Őszintén sokszor rémisztő a gazdik felkészületlensége, a személyes találkozókor derül ki, hogy még azt sem tudják sokan mit eszik egy nyúl. Mi persze teljes tájékoztatást nyújtunk mindenről, de szeretjük ha a gazdik is fektetnek bele ennyi energiát, - saját érdekükben is - hogy tudják is mit vállalnak. Szomorú, ha később derül ki, hogy nem is erre számítottak.

Aki csendben ülő, max. 15 cm-es, rögtön szobatiszta és szófogadó, mozdulatlan nyuszit szeretne, akkor olyan nincs :) A nyuszi időt és nevelést igénylő háziállat, mint minden más. Vicces és ijesztő ha azt kérdezi valaki egy ugráló kisnyusziról: "Ő ilyen mozgékony lesz??? Nekem nyugis kell." (Nincs olyan aki megmondaná egy kisnyúlról milyen aktivitása lesz hónapok múlva. A természete olyan lesz amilyenre nevelik. Ha sokat foglalkoznak vele, akkor kezes lesz és bújós. Ha keveset akkor félős.)

Tehát lehetőleg előre tájékozódjunk a nyúltartásról, annak érdekében, hogy hosszú és boldog legyen az együtt töltött idő.

Természetesen nem kell előre szó szerint megtanulni mindent a nyuszikról, felmerülhetnek kérdések, csak az alapokkal legyünk tisztában. (Nyugodtan írd össze a kérdéseid látogatás előtt.)

A látogatáskor kérünk mindenkit, akinek már más háziállata van vagy a látogatás előtt más állattal érintkezik, hogy fertőtlenített kezekkel és tiszta ruhákban érkezzenek. Mivel a látogatás során könnyen behurcolhatóak az állományba a vírusok, baktériumok a ruhán és kezeken. Ha valakinek már van nyuszija, baromfija, egyéb prémes állata és az éppen beteg kérem halassza a látogatást akkora mire a másik állat felépül. Saját állatot kérjük semmi esetre se hozzanak el.  

Szeretnénk, ha látogatáskor a ketreceket a gyerkőcök nem ráznák és nem kiabálnának. Ez csak azért fontos, mert a nyuszik félnek az idegenektől, így stresszként éri őket, ha idegenek zsongnak körülöttük rendszeresen és mivel nálunk sűrű a látogatás, így ez gondot okozhat. Kérésre szívesen veszünk ki nyuszit bárkinek, megtanítjuk a kicsiknek is a nyuszifogást és emelést. A kiválasztott kicsiket meglehet fogni és simogatni természetesen. Tehát gyerekeket nyugodtan hozzanak, próbálunk mindenben segítséget nyújtani az előkészületekben és a választásban.  

Hazavitel

Mikor már a nyuszi hazavitele aktuális és jön az új gazdi vagy valamelyik másik városban találkozunk az átvételkor, akkor kérjük hozzon magával mindenki nyuszi vagy cica hordozót, benne egy (nem rojtos) pokróccal vagy egy kevés alommal. Amennyiben az út hosszabb mint 2-3 óra akkor szénára és vízre is szükség lesz. Az itatáshoz 3-4 óránként elég megállni. Az itatót utazás közben nem kell felszerelni sehova, mivel a víz kifolyik belőle a mozgolódás miatt. De teljesen természetes, ha az utazás megrémiszti a nyuszit, így nem eszik és nem iszik útközben. 

Az átvételkor minden felmerülő kérdésre válaszolunk, szívesen megmutatjuk, hogy kell kézben tartani a nyuszit és hogy kell ápolni, valamint a nyuszin kívül származási lapot, tartási útmutatót és 0,5 kg eledelt is haza vihet a gazdi.

Még a nyuszi előtt vagy a nyuszival együtt kell hazavinni minden felszerelést. Szükség lesz egy nagy ketrecre, itatóra, etetőtálra, szénatartóra, alomra, eledelre, szénára, alomtálcára, esetleg búvóhelyre, játékokra, fekvőhelyre. 

Ha nem oltva viszed el a nyuszit, akkor pár napon belül vidd állatorvoshoz!

Otthon első pár nap mindenképp csendre és nyugalomra lesz szüksége, hogy megszokja az új helyét és az új szagokat, embereket. Bármilyen nehéz is lesz, mindenki érdeke, hogy később szobatiszta és nyugodt nyuszi legyen. Ezt követheti kézbevétel és kiengedés, amennyiben már ketrecen belül elkezdődött a szobatisztaság.

 Helytelen tartási körülmények

 A nyuszik táplálása....

 Oktató videók...

 Nyuszik a Wonder Bunnynál

 Go home