Wonder Bunny Törpenyúl Tenyészet
www.wonderbunny.hu

                                       Más tenyésztett állataink

 Tengerimalacok

Általánosan: A tengerimalacnak – nevével ellentétben – rendszertanilag semmi köze a disznókhoz, testfelépítésük sokkal inkább a nyulakéhoz hasonló. Közel 20 különböző fajta tengerimalacot különböztetünk meg. Méretükben közel azonosak 700 g-1400 g közöttiek és átlagosan 20-25 cm hosszúak. A fajták közötti különbségek a színben, szőrhosszban és a szőr növési irányában vannak. Léteznek rövid szőrűek, bóbitásak, hosszú és göndör szőrűek és még kopaszak is. A hosszú szőrt fésülni, ápolni és fürdetni kell, ahhoz hogy szép maradjon.

Minden hiedelemmel ellentétben a tengerimalacok helyes gondozás és tartás mellet szagtalanok és nem terjesztenek betegségeket. Felbecsülhetetlen előnyük, hogy nem támadnak, harapnak vagy karmolnak. Ezen tulajdonságai teszik ideális kisállattá a legkisebbeknek is. Ha naponta min. 1-2 órát játszunk, foglalkozunk vele, ez már legtöbbször elég, hogy kezes és bizalmas legyen.  

 

 

Táplálás: A tengerimalac növényevő rágcsáló, tehát fő tápláléka a széna. A vadon élő tengerimalacok inkább zöldféléket, füveket esznek, mintsem magvakat, így próbáljunk mi is erre törekedni. Fontos tudni, hogy egy kifejlett tengerimalacnak kb. 15-20 mg C-vitaminra van szüksége naponta. Növésben lévő, vemhes vagy beteg állatoknak kb. 30-40 mg C-vitaminra. A C-vitamin hiánya betegségeket okozhat. A táplálás nagyon fontos a tengerimalac emésztése és fogazata szempontjából is. Nem napi egyszer kell a malacnak adni, hanem széna mindig legyen előtte, hisz ennek kell lenni a főtápláléknak. 

  

 

Tartás: A tengerimalac helyének legalább 80-100 cm hosszúnak kell lennie és 50-70 cm szélesnek.  Tengerimalac házon belül tartandó, mivel 15°C alatt fázik. A ketrecet borítsuk be bőségesen alommal. Alomnak leggyakrabban használt a faforgács amit 2-3 naponta cserélni kell a ketrec nagyságától és a malacok számának függvényében. Sőt muszáj tetővel rendelkező ketrec nekik, mert rosszul másznak, így 25-30 cm magas falú hely már biztonságos. Kistúlzással, de állítható hogy: egy malac nem malac. Hiszen a tengerimalac társas lény a vadonban őseik is csoportosan élnek, így a háziasított tengerimalacok is csak akkor érzik igazán jól magukat, ha egy vagy több fajtatársukkal élhetnek együtt. Serkentően hat az egészségükre és megnyugtatja őket a fajtatársak közelsége. A legjobb ha 2 hím, 1 ivartalanított hím és több nőstény vagy 2 nőstény malacot választunk, így elkerülhető a szaporulat.

   

 

Egészségvédelem: A tengerimalac egészsége a helyes tápláláson túl: emberi törődés, fajtatársaival való élet, betegségek elkerülése. Amikor különösebb jellemző tünetet nem látunk (mint az orrfolyás vagy hasmenés), de mégis betegségre kell gyanakodni: a tengerimalac nem eszik vagy csak jóval kevesebbet mint szokott, egyáltalán nem vagy túl sokat iszik , gubbaszt, csak ücsörög rosszkedvűen. Ha ilyeneket észlelünk azonnal vigyük állatorvoshoz. Ha ügyesek vagyunk, azaz megfelelő a táplálék és annak összetétele,  minden higiéniai feltételnek megfelelünk, eleget teszünk a tengerimalac testi/lelki egészségért akkor a tengerimalac 6-8 évig velünk lesz. 

 

A tengerimalacinkat és csincsilláinkat itt találod: http://csodapoca.iwk.hu

 Csincsillák

 Általánosan: Finom bundája és pici súlya (0,4-0,7 kg) miatt sokakban él egy olyan kép, hogy ez egy nagyon törékeny kis állat. Ez persze nem igaz. Könnyű felnevelni, nincs szaga, keveset zajong és barátságos. Nincsenek bolhái, teljesen parazitamentes. A csincsilla ha akar odamegy hozzád, rád ugrál, végigfut rajtad, hagyja, hogy megvakard vagy simogasd, de csak, ha ő akarja. Akaratos kis jószágok, igazi egyéniségek. Úgy mint a tengerimalacok nem támadnak, harapnak (karmaik sincsenek). Nem igazán szereti, ha agyon ölelgetik bár... kivétel erősíti a szabályt. Egy azonban biztos. Imád az ember kezén vagy vállán ücsörögni, mint egy kismadár. Mindezek ellenére a csincsilla igenis társas lény. Eredeti élőhelyükön is csapatokba verődve éltek, így akkor érzik igazán jól magukat, ha a társuk mellettük van. Érdemes alaposan megfontolni, hogy hörcsögöt, nyuszit, tengerimalacot, vagy csincsillát vásároljunk-e. Mivel a csincsilla még a kutyáknál is tovább él, 15-18 évig is, csak olyan embernek ajánlott, aki nem csak pillanatnyi szeszélyét próbálja meg ezzel kielégíteni.

  

 

Táplálás: Az alapélelmezés növényi szálakból és magvakból áll, magasrostú és kis mennyiségű táplálékot fogyasztanak. A csincsillák megfelelő emésztéséhez elengedhetetlen, hogy lehetőleg minden nap hozzájussanak egy jó nagy adag pormentes réti szénához. Ezen felül magas rostú jó minőségű száraz csincsillatápot esznek (kb. 1 hónapban 1 kg-ot), valamint gyógynövényeket (csipkebogyót, pitypangot), lenmagot, néha pici zöldséget vagy gyümölcsöt (ebben igen válogatósak). Nagyon édesen esznek, mivel mellső mancsaikat használják erre, úgy fognak vele akár csak egy kismajom smiley

 

 

 

Tartás: Ideális hőmérséklet nekik 15-25°C, így kizárólag lakásban tarthatóak. Mivel a csincsillák mozgásigénye  nagyon nagy, nagy méretű és főleg magasságú ketrecben kell tartani őket! A lényeg, hogy minél magasabb legyen min. 50x50x80cm. Érdemes naponta kiengedni sétálni, de a rág, ezért a fürdőszobai, konyhai séták a legpraktikusabbak. A csincsilla alapjában véve éjszakai állat! Persze ez nem jelenti azt, hogy a csincsilla nap közben nem érdeklődik a külvilág iránt. Ha zacskózörgést vagy kekszropogást hall, azonnal felébred, és keresgélni kezd. 

   

 

Egészségvédelem: A csincsilla két dologra igazán érzékeny, a hőmérsékletre és a huzatra. A csincsillák a legtisztább, legbarátságosabb kisállatok közé tartoznak, és naponta fürdenek! Persze nem vízben, hanem egy speciális kvarcmentes homokban. Soha ne feledkezz meg a porfürdőről! Cserébe a csincsilládnak jó lesz a közérzete, gyönyörű tiszta és fényes lesz a bundája. A tengerimalachoz és nyuszihoz képest, elég keveset ürítenek, így az almot hetente 1-2x elég cserélni alattuk.

  

Kiskedvenceink

2012. nyarán lett családunk része Zack és Zara a golden retrieverek, előtte állandóan alvó csau-csau kutyáink voltak hosszú évekig smiley, így Zack és Zara megmutatták milyen egy "igazi kutya". heart

       

    

 

 

Amint megházasodtunk 2016-ban és saját otthonba költöztünk 2 cicával is gyarapodtunk. Milo ivartalanított kandúr, valamint Panka a kislány cicánk.