Wonder Bunny Törpenyúl Tenyészet
www.wonderbunny.hu

Elhelyezés

 

A nyuszi tartható házon belül és kívül is. A gazdik 90%-a a bentet választja, mivel így sokkal bensőségesebb viszont alakítahatunk ki nyuszinkkal. Kiemelendő, általános tévhit, hogy a nyuszi büdös állat. A nyusziknak vatta illata van. Az alomnak lehet szaga, de csak persze ha nincs takarítva. Melyik állat után ne lenne az 4-5 nap után? A nyuszi almot 2-4 alkalommal takarítani kell hetente. Hisz egy cica vagy kutya sincs egy kis ketrecbe zárva napokra az ürüléke mellé, hisz akkor az is szagos lenne.

A nyuszi helyének legalább 80-100 cm hosszúnak kell lennie és 40-70 cm szélesnek. Valamint a magassága akkora kell hogy legyen, hogy a nyuszi két lábon feltudjon benne egyenesedni.

Lehetőleg olyan szobát válasszunk ami nyugodt, fényes, de nem meleg és nem tűz be állandóan a nap. Vezetékek és virágok legyenek biztonságban, esetleg magasban vagy vezetékvédő tokokban.

A ketrecbe, nyusziszobába érdemes búvóhelyeket tenni, mert nagyon szeretnek mindenbe bele bújni és

minden tárgy alábújni. Valamint szeretnek mindenre felugrálni is, így egy dobogó, házikó jól jöhet.

A ketrecet lehetőleg ne a hálószobába tedd, hogy ne ébredjetek fel egymásra. A legjobb ha van egy nem forgalmas, világos, de hűvös szoba, amit kineveztek nyusziszobának. A ketrecet tilos radiátor elé, ablakba tenni! Ha nincs "nyuszibiztos" szoba a házban, akkor legegyszerűbb egy fa vagy fém karámot is beszerezni, amivel a szoba egy részét lelehet keríteni vagy akár a ketrecet is körbekeríthetjük. 

 

Alaptartozék az itató, szénatartó és etetőtál. Etetőből nem kell nagy, hisz pár kanál eledelt fogyaszt csak naponta egy nyuszi. Az itató 300-1000 ml űrtartalmú legyen. A széntartó lehet fém vagy műanyag zseb vagy belógatható laszti, esetleg fa tároló is.

Alomnak sok minden megfelel (fapellet, forgács, szalma, csutka alom), érdemes bent csak alomtálcába tenni almot a többi részt tisztán hagyni, hogy egyértelmű legyen az alomtálca használata. A legkönnyebb dolgunk a pellet alommal van. Tehát a ketrec többi részét érdemes üresen hagyni amíg nem szobatiszta. Később tehetünk egy fekhelyet, szőnyeget a ketrecbe, viszont ha a nyuszi enné ezeket, akkor mihamarabb vegyük ki. Erre az esetre lehet szerezni kisállatoknak gyártott kender vagy lenszőnyeget, amit ha megrágcsálnak sem káros. Ha a szobatisztaságot zavarja a szőnyeg vagy fekhely, akkor egyszerűen ne használjunk.

Kinti tartásnál viszont használj bőségesen mindenhova almot, főleg télen, hogy felszívjon minden nedvességet.

Ha kint tartjuk a nyuszinkat legyen az melléképület, garázs vagy kert. Legyen szabad és legyen fedett helye is a nyuszinak, tehát nem szabad állandóan füvön vagy talajon, nedves környezetben tartani. Télen is javasolt plusz fokokban tartani azért, mert a jeges víz és eledel nincs jó hatással az immunrednszerre. Érdemes tudni, hogy jobban bírják a hideget, mint a meleget, de ettől függetlenül a fedett hely elengedhetetlen. Ha kint kell tartanunk, akkor szalmával nagyon vastagon bélelt zárt oldalú helyet csináljunk neki. Se fagy, se eső, se hó, se huzat ne érje.

Fontos, hogy gyorsabban átásnak a ketrec/kerítés alatt mint gondolnánk! Mindig ássunk le a dróthálót/léceket, hogy megakadályozzuk a szökési kísérleteket. A kinti kifutónak legyen teteje, ez véd a naptól, (a nyuszik nagyon könnyen napszúrást kapnak) a ragadozóktól és attól, hogy kiugorjanak. Ne becsüljük alá nyuszinkat, akár 1m magasságot is áttudnak ugrani! Figyeljünk a mérgező és ehetetlen dolgokra! A lakásban különösen a szobanövények és a vezetékek okoznak gondot, ezeket elfogyasztása általában elhulláshoz vezet! 

 

  •  A használt felszerelésekkel legyünk óvatosak! A megvásárlásuk után mindent vízzel és fertőtlenítőszerrel takarítsunk át. A legkisebb lyukakat és rácsokat is mossuk le! Mivel a használt ketrecek előző lakói hagyhattak bent olyan baktériumokat amik veszélyesek lehetnek, sőt leggyakrabban az előző lakó elpusztul majd a ketrec eladásra kerül online piactéreken, így nagyon alaposan fertőtlenítsünk, majd a fertőtlenítőt is alaposan mossuk le a ketrecről.

                                           

Nyuszikra, rágcsálókra és kisemlősökre specializálódott webshop: https://nyusziplaza.hu/

 

 

Ötlettár