Wonder Bunny Törpenyúl Tenyészet
www.wonderbunny.hu

Egy nyúl nem nyúl

Összeszoktatás

Egy nyúl nem nyúl? Valóban boldogabbak együtt? A válasz: A nyuszik társas lények, párokban, csoportokban élnek együtt a természetben is, így igen természetükből adódóan társra szükségük van. Nos azért ez nem ilyen egyszerű egy kedvtelésből tartott szobanyuszinál.

Első körben én mindenkinek azt javaslom egy nyuszit vigyen haza, hogy megtapasztalja milyen is az a nyúltartás. 2-3 nyuszi sokszor nem 2-3x több feladat hanem még több, mivel így eleinte akadályozhatják egymást a szobatisztaságban, mert folyton egymásra jelölnek. Valamint amint ivaros korba lépnek (3-4 hónsaposan) az ellenkező neműeket külön kell választani mindenképp, amíg nem lehet őket ivartalanítani (6-8 hónapos kor). Azonos neműeknél pedig elkezdődhet a rivalizálás (bakoknál szinte biztos verekednek) amint "tini korba" lépnek. Ha teljesen elszántak vagyunk és vállaljuk a plusz munkát, indulhatunk egyből kettővel is ez esetben könnyebb eleinte a dolgunk hisz 2 pár hetes kölyök automatikusan elfogadja egymást, ha szerencsénk van a barátságuk örök, ha nincs szerencsénk ivartalanítás után össze kell szoktassuk őket. 

Nos, ne érezzünk bűntudatot, ha csak egy nyuszit akarunk/tudunk tartani. A nyuszink tökéletesen jól fogja magát érezni velünk is ha naponta legalább 1-2 órát foglalkozunk vele (kiengedésen felül) és ekkor kézbe vesszük, simogatjuk, tanítjuk, szórakoztatjuk. Számos más állatfaj is él a természetben csoportosan mégsem tart belőle az ember 2, 4, 10-et... smiley Tehát amíg kielégítjük szociális igényeit, hogy ne unatkozzon, ne legyen magányos vagy depressziós addig nincs gond...

 

 

 

 

 

De mi a helyet ha szeretnénk társat a meglévő nyuszinknak?

 

Annak ellenére, hogy szeretnek nyuszi társaságban lenni, nem teheted csak úgy be őket egy ketrecbe, várva azt, hogy azonnal jól kijönnek egymással. A nyusziknak, mint ahogyan az embereknek is, meg kell ismerniük egymást először. A találkozások alatt a nyuszik megtanulnak bízni egymásban, kialakul a hierarchia és alkalmanként szerelembe is esnek. Mivel minden párosítás különböző, ezért nincs is egy fix, berögződött út vagy megoldás, amit követnünk kell. Azt viszont már az elején le kell szögeznünk, hogy az összeszoktatást akkor próbáljuk csak meg, ha mindkét nyuszink már legalább egy hónapja ivartalanított vagy az idősebb ivartalan nyuszink mellé kölyköt veszünk. A legfontosabb szempont, amit figyelembe kell vennünk az, hogy leginkább az ivartalanított, ellenkező nemű nyuszik férnek meg legjobban és legkönnyebben egymással, esetleg két nőstény is, de két szinte hím sosem. A legkönnyebb eset általában az ivartalanított fiú mellé kislányt venni. Ők fogadják el leggyorsabban egymást a gyakorlat azt mutatja. Fordítva is működik, viszont az idősebb nőstény előfordul, hogy területvédő eleinte.

A nyuszik ritkán esnek szerelembe az első látásra, de a közömbösség az épp elég az első találkozás alkalmával. Ez azt jelenti, hogy felmérik egymást és próbálják kitalálni, hogy bízhatnak-e a másikban. A könnyű összeszoktatások 2-3 hétig tartanak, míg a nehezebb esetek 3-4 hónapot is igénybe vehetnek.  Ehhez a feladathoz nem csak idő és elkötelezettség, hanem még egy ketrec, megfelelő hely vagy tér és rengeteg türelem szükséges.  Helyezd a nyuszikat a semleges helyre (ahol a meglévő nyuszi nem szokott tartózkodni) és figyeld meg őket. Ha nem tetszenek egymásnak, harcolni fognak, ha viszont érdeklődek egymás iránt, akkor lehet, hogy közömbösen fognak viselkedni egymás iránt. Nyúlként kommunikálnak, amit mi nem értünk, de ők próbálják kitalálni, hogy bízhatnak-e a másikban. Megközelíthetik egymást és így beszippantják a másik illatát. 

A kor számít? Néha igen. A legvalószínűbb, ha úgy érünk el biztos társítást, ha minél fiatalabb nyusziknál próbáljuk. A fiatal nyuszikat azért könnyebb társítani, mert még nem is olyan rég párokban éltek (együtt a családdal). Habár, miután a hormonjaik néha harcra kényszerítették őket, el kellett választanunk őket egymástól, ált. 3-4 hónapos korukban és egyedül tartani őket kb. 6-8 hónapos korukig (ivartalanításig). Viszont a kor már nem számít, ha a nyuszik idősebbek. Összeszoktathatsz egy 8 éves nyuszit is egy 3 évessel.

Amikor hazaviszed az új nyuszit

 

Legyen két ketreced elkészítve egymás mellett. Nagyon fontos a távolság megtartása, mert a nyuszik megpróbálhatják megsebesíteni a másikat a rácson keresztül. Nagyon sok nyuszinak van emiatt sebhely a száján, de azért közel kell tenned őket, hogy tudjanak egymással kommunikálni. Első alkalommal egy semleges helyen találkozzanak,  (ez lehet a kamra, fürdőkád, zuhanytálca, háló, folyosó vagy az udvar...ahol egyik nyuszi sem érzi otthon magát). Lényeg, hogy legyen tér (ne zárd őket egy ketrecbe rögtön) és hagyd a nyuszikat együtt 15-30 percet, függően attól, hogy hogyan alakul a dolog. Ha minden rendben megy, hagyd őket fél órára együtt. Első pár alkalommal napi 1-2 alkalommal találkozzanak rövid időre. Ha jól mennek a dolgok megpróbálhatod 2-3 alkalommal, akár összesen 6-8 órát is. Ha a „randevú” rendben zajlik, folyamatosan növelheted az együtt eltöltött idejüket. Néha előfordul, hogy a nyuszi dominánsként viselkedik, máskor meg teljesen barátságosan. Ha az egyik nyuszi megpróbálja alfaként (domináns) megalapozni pozícióját, ekkor tipikusan azt látod, hogy próbálja megmászni a társát. A domináns nyuszi lehet kicsit főnökösködő és megpróbálja megkergetni a másikat. A bak ill. a nőstény nyuszik egyaránt megmászhatják egymást. Ez a mászás folytonos lehet a kapcsolat első pár napjában. Ez első pár alkalommal folyamatosan légy ott velük. Ezek után már érezni fogod, ha biztonságban otthagyhatod őket pár percre. Pár sikeres nap után (a közös játszóhelyen) már a ketrecbe is beteheted együtt őket.

Mint ahogyan a legtöbb dolog az életben, az összeszoktatásnak sincs egy előre elrendelt, vagy eltervezett vonala. Gyakran fogod látni, hogy a dolgok jól alakulnak, ezt követően pedig ismét rosszabbak. Mindazonáltal, ha az összeszoktatás időtartamban túl hosszúnak is tűnik, ne csüggedj el. 

Ha nagyon nem megy...

Sok ember stresszeli a nyuszikat, hogy az összeszoktatást buzdítsa. Ha az összeszoktatás jól megy, nem látom semmi okát, hogy stresszeljük őket. Habár, ha harcolnak vagy nagyon nem megy az összeszoktatás, akkor akár ez a stressz is segíthet összehozni őket.  A stressz mögötti elképzelés az, hogy "összetartunk a bajban". Megijednek vagy félnek és ez a fejetlenség támogatja őket abban, hogy együtt maradjanak. Ha egyszer elkezdik támogatni egymást, elkezdhetnek azon gondolkodni, hogy ez a cimboraság nem is olyan rossz dolog. 

1, A legtöbb nyuszi nem szereti az autós utazást. Ezért a legjobb, ha van 2 ember-az egyik vezet, a másik ül a hátsó ülésen a nyuszikkal. Vegyél egy kartondobozt, attól függően, hogy mekkorák a nyuszik. A papírdobozok előnyt élveznek most, mert le tudod venni a tetejüket vagy éppen eleve nyitottak és be tudsz nyúlni megfogni a nyuszit, ha probléma adódna. Jegyezd meg: nem ajánlok kartondobozt semmilyen más tevékenységre, pl. orvoshoz vinni a nyuszit, stb. Ezekben a szituációkban állatoknak való szállítódobozt használj. Tehát beteszed a nyuszikat a dobozba, majd így az autóba. Ha már a doboz a kocsiban van, kinyitod a tetejét. A sofőrnek az autóban már készenlétben kell állnia, miközben te ezt csinálod. Autókázzatok kb. 20-30 percet. A rémült nyusziknak össze kellene bújniuk. Hagyd békén őket és beszélj nyugodt hangon hozzájuk. Jegyezd meg: van pár nyuszi, aki nem fél az autó úttól. Ez a technika velük nem fog működni. 

2, Ha egyedül vagy, vagy esetleg nem akarsz vezetni, akkor bevetheted a mosógépedet. Állítsd a mosógépet centrifuga üzemmódba. Vigyázz! A legkisebb fokozatra állítsd! Tedd a nyuszikat egy dobozba, vagy a szennyes tartóba és tedd őket a mosógép tetejére. A mosógép működése megijeszti őket és ezért össze kell, hogy bújjanak.

3, A harmadik alternatíva a stresszeléses módszerhez, a porszívózás. Tedd a nyuszikat egy kicsi kifutóba, vagy egy nagyobb dobozba és kezdj el porszívózni körülöttük. Ebben az esetben is két ember jelenlétét javaslom- az egyik porszívózzon, a másik legyen a nyuszikkal.

Trükkök

Te vagy a főnök!: hozzáállással hosszadalmas lehet az összeszoktatás. Le kell velük tisztázni, hogy ÉN vagyok a főnök. Nem csak ezt, hanem azt is, hogy én sokkal csökönyösebb vagyok, mint ők, ezért lehet, hogy ők jól ki fognak jönni egymással. A nyusziknak vannak puszilkodási szokásaik, melyen alapjait a domináns fél határozza meg. Te vagy a főnyúl. A legtöbb ember, aki gondban van a nyuszik összeszoktatásával, általában nagyon béketűrő és félénk. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy agresszívnak kell lenned, csak hogy meg kell változnod. Ezzel a tudattal a fejemben mondom mindig a nyusziknak, hogy nem kell szeretniük egymást, de civilizáltan kell viselkedni és a harc nem elfogadott! Természetesen, ha egyszer elkezdtek civilizáltan viselkedni egymással, általában szerelembe is esnek.

Ketrec csere: ketrecet cserélni jó taktika. Ez arra ösztönzi a nyulakat, hogy egymás illatával együtt éljenek és segít elfogadni mind a két ketrecet, mint potenciális otthont. Minden egyes nap ketrecet kellene cserélniük 1 héten keresztül, ezzel előbb-utóbb megszokva egymást.

Banán a fejen: Nagyon sok nyuszi szereti a banánt. Néha pici mennyiséget tegyünk a füleik közé a fejükre. Mivel imádják az ízét, megpróbálják lenyalni a potenciális pajti fejéről, aki azt hiszi, hogy ő éppen szeretgetve van. Ez fogja bátorítani a mosdatásra és annak elfogadására.

Együtt evés: Az evés egy társas viselkedési forma a nyulaknál. Ráadásul, őszintén szólva, a nyuszik imádnak enni. Adj nekik mindig együtt enni, egyszerre akár közös tányérból vagy közel egymáshoz,

Változatos helyek: Ha azt érzed, hogy egy helyben toporogsz és nem halad előre az összeszoktatás folyamata, akkor javaslom változatosabb helyek kipróbálását. Ezt elérheted azzal, hogy elviszed őket egy barátod házába egy órára vagy egy új emeletre viszed őket a saját házadon belül, ahol ezelőtt még nem jártak. Ezt kombinálhatod a stresszelős módszerrel is. Pl. autózás egy idegen helyre, ami olyan stressz faktor számukra, hogy kölcsönös kapcsolatot alakítanak ki az idegen házban egymással.

A legfontosabb dolog a bizalom és a hozzáállás. Ha elhiszed, hogy képes vagy megcsinálni, meg is fogod! Az erőfeszítéseinknek hála, társsal gazdagodva mindenképpen boldogabb élete lesz kedvenceinknek.


 

Forrásként felhasznált:  House Rabbit Network