Wonder Bunny Törpenyúl Tenyészet
www.wonderbunny.hu

Ivartalanítás

 

Az ivartalanítás mellett szól:

1. Habár az ivartalanítás minimális kockázattal jár, többszörös haszonnal térül meg. Bakoknál a hererákot és a heregyulladást is megelőzhetjük. A nőstényeknél a sokkal gyakoribb méhrákot és méhvérzést előzhetjük meg. Erre elé nagy esélye van (főleg nőstény) nyusziknak, ha betöltötték a 4. életévüket.

2. A műtét meghosszabbíthatja a nyuszik életét 2-3 évvel is.

3. Kedvesebb természet

4. Elmúlnak az ivarzás és ivarérettség okozta kellemetlen viselkedések:

  • agresszió
  • tárgyak, gazdi lábának fedezése
  • jelölés, kaparás, rágás
  • nem kívánatos szaporulat
  • álvemhesség

 

Mikor?

Nem a koron, inkább a fejlettségen múlik. Az ivartalanításhoz általában min. 5-6 hónaposanak kell lennie egy nyuszinak, de a koránál fontosabb a fejlettsége min. 1 kg súlyúnak kell lennie és a heréknek lent kell lenniük és nőstényeknél pedig az ivarzás beindulás is feltétel. Érdemes 2 éves korig átesni ezen, minél fiatalabb és jobb kondiban van egy nyuszi annál kisebb a kockázat.

 

Mi történik?

Az ivartalanítás állatorvos által végzett altatásban történő egyszeri rutinműtét, amely során az ivarszervek eltávolítása történik. Felhívom a figyelmet: csak egzotikus állatorvossal ivartalanítsd a nyuszidat, fontos, hogy gázos bódítással induljon a műtét. Ezzel csökkenthető az altatás kockázata.  Az ivartalanítás nagyon hasznos ha esetleg több nyuszit is szeretnénk tartani, így gond nélkül tarthatóak együtt. Hisz a fő probléma, hogy már 4-5 hónaposan ivaréretté válnak a nyuszik. Tehát szaporodóképesek, de még növésben vannak, így egyáltalán nem optimális ha kicsinyeik születnek. A másik nagy probléma: a nem kívánt szaporulat és ivarzás miatti viselkedésgondok is kiküszöbölhetőek ezzel a felelősségteljes lépéssel. Sőt így nincs rivalizálás és verekedés sem a nyuszik között, nem keresik párjukat, könnyebben szobatiszták és nyugodtabbak is.

 

A műtét előtt koplaltatni tilos, a nyuszik nem tudnak hányni, így nem tudnak ettől altatásban megfulladni! Viszont frankó bélgondok okozhatunk vele, ha nem etetjük előtte.

Nem kell az állatorvosnál maradjon a nyuszi, csak megműtik és kis megfigyelés után mehet is haza.

Bakoknál: Kis bőrmetszér a herén, így náluk ez kisebb műtét sokkal. Így rika a kontrollra járogatás vagy hogy komplikáció lép fel.

Nőstényerknél: Petefészkek és méh eltávolítása, kis metszét a hason. Nagyobb a kockázat, mint a bakoknál, de sokkal ajánlottabb. Mert a méhdaganak és méhvérzés idősebb korban sokkal gyakoribb mint bakoknál a heredaganat.

 

Gyógyulás

A seb szétszedése kockázat lehet, így ruhát vagy speciális kötést kapnak a nyuszik, hogy sebeiket ne piszkálják. Pár napig fájdalomcsillapítót adni érdemes. A felépülés 7-10 nap, ez alatt napi egyszer-egyszer ellenőrizzük a sebet. Ha a nyuszi nem eszik, duzzog, nem bogyózik akkor fecskendős etetésre van szükség. Műtét után csendes, puha és nyugodt helyre kell tenni, ha teljesen felébredt és éber az altatás után tegyünk neki tápot, vizet és szénát is. Az elején sokszor csodát vár az ember pár nap után, de a hormonok kiürülése a szervezetből 5-6 hónapig tart, így ennyi idő kell, hogy a nyuszi teljesen lenyugodjon. Sőt a bakok a műtét után még 2 hétig fedezőképesek lehetnek! Tehát ez egy hosszú folyamat.