Wonder Bunny Törpenyúl Tenyészet
www.wonderbunny.hu

Tenyészállatok 

 

 

 

 

 

Mindenekelőtt...

Amikor elhatározza az ember, hogy kisállatot szeretne akkor felelősséget vállal egy életért. Tehát nem értem, hogy sokan miért nem érdeklődnek, olvasnak utána lehetőségeknek és szükségleteknek. Hisz, ha például biciklit veszünk és azt sem tudjuk milyenek vannak és hogy kell használni, akkor hogy veszünk? Pedig az nem is egy kisállat, de mégis tudod, hogy van váltós, nem váltós, sport vagy hétköznapokra való, kettő vagy háromkerekű, kicsi vagy nagy, 1000 Ft-os és 100.000 Ft-os.

Az sem mindegy, hogy megveszem a szomszéd Kemping bicikliét, ami lehet 1 évig jó még vagy elmegyek egy profi boltba, ahol garanciával és alvázszámmal megtudom vásárolni a tök jó bicajom.

Remélem érthető a hasonlat smiley „Olcsó húsnak, híg a leve” mondja a mondás.

 

Nem a legjobb mikor úgy kezdődik: „Mennyibe kerül?” Ekkor már sejti a tenyésztő, hogy nem a legoptimálisabb gazdival áll szemben. Valóban nagyon fontosak az anyagiak a mai világban, de eleinte érdeklődjünk mit is veszünk ennyiért. Lehet 3000 Ft-ért is nyuszit venni, de: meddig él, kik a szülei, egészséges, foghibás, fajtatiszta?...sorolhatnám. A „JÓ NYUSZI” ára egyszeri költség, a „rossz nyuszi” alacsony ára akár hónapokig tartó állatorvoshoz járás is lehet, amiből már futott volna több, jobb minőségű nyuszira is, amiért egy jó tenyésztő felelősséget vállal.

 

Miben is vagyunk mások?

 

1.  Szülők az ország számos különböző pontjáról, számos különböző tenyészetből

2.  Megfelelő takarmánnyal táplálunk

(kiváló minőségű friss széna, prémium minőségű

táp, bio zöldségek és gyümölcsök saját kertből)

3.  Betegség megelőző készítményekkel kezelt állatok

(védőoltások, megelőző gyógytápok, élősködő elleni szerek, vitaminok) 

4. A felszerelések, ketrecek, kifutók tiszták, funkcionálisak, nagyok

5.  Jó minőségű bio almokat alkalmazunk csak

6. Hűtünk, fűtünk, világítunk a nyuszikra

7.  Előzetes kézhez szoktatás, szobatisztaságra előnevelés 

8. Egészséges és genetikai hibáktól mentes nyuszikra törekszünk, így a tenyésznyuszikat ennek megfelelően szelektáljuk ha genetikai betegség gyanuja merül fel

9. 1 hét garanciát adunk az elvitt kicsikre

10. Becsülettel és lelkiismerettel nevelt állatok kerülnek ki a kezünkből. A nyuszik egész életén át  támaszt és segítséget nyújtunk a gazdiknak. Minket bármikor kereshetsz!

 

Figyelem! Szaporításra nem áll módunkba nyuszit eladni, csak komoly tenyésztésre. Így ha az esélye is felmerül annak, hogy esetleg később a nyuszi tovább lesz szaporítva/tenyésztve kérem mindenki őszinteségét! A tenyésztésnek célja van, nem pedig csak cuki nyuszik eladása.

 

A tenyésztő is kiválogatja, hogy ki az aki érdemes lesz, hogy a küllemét/szőrminőségét stb. javítsa az állományának!

Saját hibáimból is tanulva, amennyiben valaki több nyuszit is vásárol (tőlünk és/vagy más tenyészetből is) hobbi célra akkor csak az ivartalanítást vállalva adjuk oda a nyuszikat. 

 

Az csak egy alap pillére a dolognak, (számomra természetes) hogy normális körülmények között tartja valaki az állatait, minőségi takarmánnyal neveli őket... de attól az még nem tenyésztés.
Minden nyuszi szép, aranyos, cuki, DE nem mind jó továbbtenyésztésre..

Szóval egy szónak is 100 a vége, mindenkit kérek legyen őszinte, a nyuszik érdekében.
Ha csinálod, csináld jól! smiley

 

"A tenyésztés fogalma
A tenyésztés fajtanemesítés, átgondolt, tervszerű munka, melynek során értékes tulajdonságokat megőrzünk, vagy erősítünk, nem kívánatos testi és lelki tulajdonságokat pedig „törlünk”.
A tenyésztés célja nem lehet anyagi haszonszerzés!
A komoly tenyésztői munka általában veszteséges hobbi, jó esetben önfenntartóvá fejlődő 24 órás szolgálat.

Minőségi munkánk igazolása a pozitív visszajelzés a vásárlóktól, kitüntetés, ha a vásárló visszatér, ha újabb kölyköt szeretne vállalni, és természetesen a versenyeredmények, ahol nemzetközi küllembírók mondják ki, hogy a legjobbak közé sorolhatóak az állataink.
A verseny komoly megmérettetés, nem kis anyagi és fizikai ráfordítással jár, és minden tévhittel ellentétben nem pénzdíjas!
Kellemetlen kötelessége a tenyésztőnek az is, hogy időnként ellenőrizze az eladott állat körülményeit, illetve a vállalt ivartalanítási kötelezettség betartását.
A kedvencként tartott és eladott állat, árában és minőségében is „kedvenc”, tehát nem tenyésztésre való. Tisztességes tenyésztő, ezért nem is ad el állatot tenyésztésre olyan embernek, aki nem egyesületi tag, vagy már ismert tenyésztő.
Nem sorolhatja magát a tenyésztők közé az, aki nem tagja valamelyik Egyesületnek, hiszen a tagság, eleve bizonyos szabályok elfogadásával, és betartásával jár."

Forrás: http://domusoptimakhe.com/erdemes-elolvasni/a-tenyesztes-fogalma/